Norsk Visa-hack åpner for svindel

Et norsk program som ligger åpent tilgjengelig på internett åpner for misbruk av hvilke som helst Visa-kort. Men Visa Norge hisser seg ikke opp. - Visakort kan misbrukes, men det er lett å finne synderen, mener direktøren i Visa Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er under tittelen fjortis.net at programmet kalt Onkel Karma's VisaConverter ligger for nedlasting. Den anonyme skaperen av programmet hevder at han eller hun har laget programmet for å skape oppmerksomhet omkring et alvorlig sikkerhetsproblem med Visa og bankkontonummer.

- Jeg har laget dette fordi problemet med misbruk av kontonummer ikke får den oppmerksomheten det fortjener. Jeg vil ikke at enhver fjott med en PC skal kunne snyte meg for penger, skriver 'Onkel Karma'.

Visa ikke bekymret

Torstein Lind-Isaksen, direktør i Visa Norge hopper ikke i stolen når Dagbladet :på nettet gjør han oppmerksom på at det ligger et program på internett som er i stand til å generere ekte Visakort-nummer som kan brukes til å handle med via internett eller telefon.

- Vi vet at det ikke er noen heksekunst å lage et brukbart Visakort-nummer av et bankkontonummer, men var ikke klar over at det var kommet et norsk dataprogram på internett som gjør dette.

Men er det ikke et sikerhetsproblem at bankkontonumre og Visakort-numre er så like?

- Det er riktig at det ikke er så vanskelig å lage et kreditkortnummer av et bankkontonummer, men det kriminelle er jo å bruke det, sier Lind-Isaksen. - Vi jobber med nye løsninger som skal sikre oss mot slik svindel, men i praksis har det vist seg at falske Visakort-nummer er et veldig lite problem. Dette har stort sett vært et problem i forbindelse med useriøse amerikanske nettsteder som ber brukerne legge igjen ett Visanummer for å bevise at de er over 18.

Brukerne blir skadesløse

Uansett er dette Visas problem dersom det skjer misbruk, og ikke brukernes. Vi har våre metoder for å finne frem til de som misbruker et Visakort-nummer, blant annet må jo varen leveres et sted. Dersom det ikke er en fysisk vare, har vi også mulighet til å spore opp misbrukere gjennom internettadressene de legger igjen når de bestiller varen, sier direktøren i Visa Norge.

Torstein Lind-Iversen vei ikke hva Visa Norge kommer til å gjøre med programmet og den som har laget det. - Jeg skal se på saken fredag når jeg er tilbake på jobb, sier han.

Mannen som står bak nettstedet fjortis.net var ikke tilgjengelig for kommentar i ettermiddag.

ernst.larsen@dagbladet.no

LAGER VISAKODER: Det norske programmet VisaConverter lover at du kan jukse til deg Visakort-nummer dersom du finner et banknummer.