Norsk voldtektsdom kan være justismord

Den norske kvinnen (32) i England, som diktet opp en voldtekt for å dekke over utroskap, kan ha flere ofre på samvittigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En voldtektsdømt nordmann kan få saken gjenopptatt. Statsadvokaten i Nordland skal nå granske en dom fra først på 90-tallet, der den samme kvinnen anmeldte en mann for voldtekt i Bodø-distriktet. Mannen ble dømt for forholdet. Dette til tross for at han nektet straffskyld. Dagbladet kjenner til at norsk politi tidligere har henlagt minst to saker, hvor 32-åringen har anmeldt menn for voldtekt. I Dagbladet i går fortalte en Stavanger-mann (34) om sjokkopplevelsen i 1999, da politiet plutselig banket på døra.

Stjal penger

34-åringen hadde møtt 32-åringen tilfeldig på byen, og hun hadde blitt med ham hjem. - Neste morgen oppdaget jeg at 500 kroner var borte. Det var for så vidt ikke noe å lage oppstuss om, men dagen etter sto politiet på døra. Det var ikke så hyggelig, forklarer 34-åringen. Han fikk forlate politihuset i Stavanger etter to timer. Ifølge mannen fortalte politiet da at kvinnen tidligere hadde anmeldt to eller tre menn for voldtekt, uten at det hadde blitt straffesaker. Det er i kjølvannet av voldtektsbløffen i England og de norske sakene, at alarmen har gått hos påtalemyndigheten. Førstestatsadvokat Geir Fornebo i Bodø sier til Dagbladet at han allerede har bedt om å få oversendt saken fra politiet. - Vi skal gå gjennom saksdokumentene på nytt, forutsatt at det dreier seg om den samme kvinnen. De nye opplysningene gjør at vi må se på hele bevissituasjonen i saken, sier Fornebo. - Fornærmedes forklaring vil generelt sett alltid stå sentralt i voldtektssaker, men vi må gå gjennom dokumentene før jeg kan si noe mer konkret, opplyser førstestatsadvokaten.

Avslørt av video

Fornebo understreker at det er Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker som uansett vil vurdere om saken skal tas opp på nytt i retten. Engelsk presse har satt et voldsomt fokus på 32-åringen etter at hun ble dømt for å ha bløffet om en voldtekt. Dette for å ikke bli avslørt for utroskap. Kvinnen anmeldte en mann for voldtekt, men etter 14 måneder ble det klart at hun dagen etter den påståtte voldtekten smilende hadde tatt en drink i en bar sammen med mannen som skulle ha voldtatt henne på det mest brutale samme natt. Opptaket fra et videokamera som hadde oppfanget paret i baren, ble det avgjørende beviset.

ONSDAG: Norsk kvinne løy om voldtekt for å skjule utroskap.