LEKER KATT OG MUS: I 2013 påla en London-domstol nordmannen Alexander Viks (bildet) selskap Sebastian Holdings å betale Deutsche Bank omtrent 300 millioner dollar, etter katastrofale valutahandler i 2008. Siden da har katt- og musleken pågått mellom Vik og banken. Foto: Keith Hammett
LEKER KATT OG MUS: I 2013 påla en London-domstol nordmannen Alexander Viks (bildet) selskap Sebastian Holdings å betale Deutsche Bank omtrent 300 millioner dollar, etter katastrofale valutahandler i 2008. Siden da har katt- og musleken pågått mellom Vik og banken. Foto: Keith HammettVis mer

Reiten & Co-fond stevnet, i Deutsche Banks jakt på norske Alexander Vik

Norskdrevne fond stevnet på Turks & Caicos, i jakten på Alexander Viks formue

En britisk bostyrer er på skattejakt i Karibien, i Deutsche Banks kampanje for å inndrive milliardgjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deutsche Bank kjemper videre for å drive inn penger fra Alexander Vik (62), tross flere tilbakeslag i New York den siste tida.

Nå viser ferske rettsdokumenter at en offentlig utnevnt britisk «receiver» - en form for bostyrer - er på pengejakt i skatteparadiset Turks & Caicos. Formålet er å få kontroll over enorme verdier som Vik-selskapet Sebastian Holdings har overført utenfor bankens rekkevidde.

Blant dem bostyret har stevnet i det karibiske skatteparadiset er to fond som forvaltes av det norske selskapet Reiten & Co.

- Uskyldig tredjepart

At en bostyrer er utnevnt betyr ikke at Sebastian Holdings er konkurs, understreker folk med kjennskap til britisk lov som Dagbladet har snakket med.

«Dette er en sak mellom to parter (Vik og DB) hvor fond forvaltet av Reiten & Co Capital Partners VI GP Ltd og Reiten & Co Capital Partners VII GP Ltd er stevnet som en uskyldig tredjepart (stevnet som non-cause defendants)», skriver Narve Reiten til Dagbladet.

Han er grunnlegger og partner i Reiten & Co.

På Reiten & Co's hjemmeside står det at de to fondene til sammen har en forvaltningskapital på 381 millioner euro, eller drøyt 3,6 milliarder kroner med dagens kurs.

Reiten skriver til Dagbladet at fondene er «pålagt å avgi informasjon til receiver (eller bostyret som det heter på norsk) oppnevnt av retten. Utover det har vi ingen kommentarer.»

Dermed er Reiten & Co. trukket inn i Deutsche Banks årelange kamp for å drive inn penger fra Alexander Viks selskap Sebastian Holdings (SHI).

Den har pågått for fullt etter at en en London-domstol i 2013 påla Viks Turks & Caicos-registrerte selskap Sebastian Holdings å betale banken 300 millioner dollar etter katastrofale valutahandler i 2008. Det tilsvarer omtrent 2,6 milliarder kroner med dagens kurs.

Problemet for banken er at Sebastian Holdings i oktober 2008 hadde overført verdier for omkring en milliard dollar til Alexander Vik selv og selskaper knyttet til ham og hans familie.

Derfor har banken senere utvidet skattejakten til å gå etter verdier som Vik selv og hans familie står som eier av.

Avvist i New York

Overfor Dagbladet bekrefter rådgivnings- og regnskapsfirmaet BDO i London å være utnevnt av retten som «receiver» (kan oversettes med bostyrer) for Sebastian Holdings. Ytterligere kommentarer vil ikke BDO gi.

Dagbladet har ikke lykkes i å få noen kommentar verken fra Alexander Vik eller de øvrige stevnede i saken på Turks & Caicos. Deutsche Bank vil ikke kommentere saken.

Slik Dagbladet skrev i forrige uke, har både Alexander Viks kone Carrie Vik og hans 90-årige far Erik Martin Vik vunnet fram i retten i New York denne måneden.

Sakene ble avvist på grunn av manglende forbindelse til verdensmetropolen.