HISTORIER OM TENÅRINGSGRAVIDITET: Sakene om tenåringsgraviditetene i England og Danmark har fått stor oppmerksomhet. Faksimiler: The Sun og BT
HISTORIER OM TENÅRINGSGRAVIDITET: Sakene om tenåringsgraviditetene i England og Danmark har fått stor oppmerksomhet. Faksimiler: The Sun og BTVis mer

Norske 13-åringer fikk barn

Men tenåringsfødsler er langt vanligere i USA og England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Kjenner du til historier om svært unge norske foreldre eller kommende foreldre? Tips Dagbladet på 2400@db.no (epost), 2400 (mms) eller 24 00 00 00 (telefon). Eller direkte til journalist: sindre@db.no.

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har bedt Statistisk Sentralbyrå (SSB) om å gå gjennom fødselsstatisikken for de siste ti årene.

Den viser at flere 13-åringer har fått barn i Norge de siste årene, mens den yngste jenta som fikk barn i 2007 var 14 år.

I både 2000 og 2001 var den yngste 13 år.

Det er altså ikke bare i England og Danmark at barn føder barn; En 13 år gammel engelsk gutt og angivelig far har skapt overskrifter de siste dagene, og i Danmark ble det i dag kjent at to 13-åringer skal få barn.

Synkende tall

Men tenåringsgraviditeter og —fødsler er langt vanligere i England og USA enn det er i Norge.

Og tallene har vært synkende her hjemme (se faktaboks).

I 2000 publiserte SSB-forsker Trude Lappegård en artikkel der hun konstaterte at antallet tenåringsmødre er rekordlavt, og at aborttallene blant tenåringsjenter i Norge stadig går ned.

Utviklingen ser ut til å ha holdt seg i tida etter.

- En av årsakene til at vi har lavere tall enn i andre land er god tilgang til prevensjon, at det er åpenhet om seksualitet og at det er seksualveiledning i skolene, sier Lappegård til Dagbladet.no.

Stort problem i England og USA
Dagsavisen har tidligere rapportert at Storbritannia topper statistikken for tenåringsgraviditeter blant vesteuropeiske land. I England blir et av ti barn født av en tenåringsmor, og 20 prosent av tenåringsfødslene er blant jenter som allerede er mor.

Aftenposten har tidligere skrevet at andelen tenåringer som får barn i USA er mer enn 4,5 ganger så høy som i Norge.

- En av forklaringene på at tallene er lavere i Norge, er at vi har mindre sosiale ulikheter enn i for eksempel England og USA, sier Lappegård.

I England er det ti ganger så vanlig at tenåringsjenter fra fattig familiebakgrunn blir gravide enn jenter fra familier med middels eller høyere inntekt.

Lengre ungdomstid her i Norge er også en del av forklaringen.

- Den lave tenåringsfruktbarheten må også sees i sammenheng med tendensen mot stadig lengre ungdomstid og utsettelse av tidspunktet for når en etablerer seg med familie med barn, skrev Lappegård i 2000.