Norske 15- og 16-åringer røyker minst i Europa

De siste 20 årene har antallet norske ungdommer som har prøvd røyk, stupt.

RØYKER MINDRE: Norsk ungdom har røykerekord - i positiv forstand. Foto: AGE / NTB Scanpix
RØYKER MINDRE: Norsk ungdom har røykerekord - i positiv forstand. Foto: AGE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge er det landet i Europa som har den laveste andelen 15-16-åringer som røyker.

Andelen 15-16-åringer som røyker daglig i Norge, er 2 prosent. Det kommer fram i en undersøkelse fra European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) om bruk av tobakk, alkohol og narkotika blant 15-16-åringer, melder NRK.

Forsker Elin Kristin Bye ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddelbruk viser til en generell nedgang i røyking blant hele befolkningen og flere antitobakk-kampanjer som grunnen til nedgangen.

– Det er ikke kult å røyke lenger. Ungdom har også fått et mye større fokus på kropp, helse og skoleprestasjoner, og det kan være noe av årsaken, sier hun til NRK.

I 1995 svarte rundt 30 prosent av ungdommene her i landet at de aldri før hadde røyket. 20 år senere hadde andelen økt til i underkant av 70 prosent. Bruken av snus har derimot økt.

– Vi ser at det har vært en kraftig økning i snusbruk, men vi ser også at den er på vei ned, også blant yngre, sier Bye.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer