MAZAR-I-SHARIF, AFGHANISTAN 20090417:
Bilen som ble rammet av en veibombe eller en selvmordsbomber nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. Den norske offiseren Trond Petter Kolset (30) ble drept i angrepet.
Foto Forsvaret / Handout / SCANPIX
MAZAR-I-SHARIF, AFGHANISTAN 20090417: Bilen som ble rammet av en veibombe eller en selvmordsbomber nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. Den norske offiseren Trond Petter Kolset (30) ble drept i angrepet. Foto Forsvaret / Handout / SCANPIXVis mer

Norske Afghanistan-soldater klager på utstyret

Det er for få pansrede kjøretøyer og enkelte av dem er i tillegg på sammenbruddets rand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske soldater i Afghanistan er misfornøyde med utstyret. Det er for få pansrede kjøretøyer og enkelte av dem er i tillegg på sammenbruddets rand.

Den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset (30) fra Steinkjer ble fredag drept av en selvmordsbomber i Afghanistan. Kolset kjørte en upansret Toyota Landcruiser

Ombudsmannsnemnda for Forsvaret var på befaring hos norske styrker i Afghanistan i november i fjor. Han sendte i mars en rapport til Forsvarsdepartementet.

Flere kjøretøyer nær ved å bryte sammen

I rapporten påpekes det at soldatene blant annet ber om flere pansrede kjøretøyer, på tross av at det er sendt flere slike til Afghanistan det siste året, skriver Bergens Tidende.

Det kommer også fram at flere av kjøretøyene er nær ved å bryte sammen.

En kilde opplyser til avisen at ønskene om flere pansrede kjøretøy gjentatte ganger er tatt opp med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, senest under hennes tur til Afghanistan i slutten av mars.

Ingen ville imidlertid kommentere rapporten overfor BT fredag kveld.

Rapporten påpeker at antallet såkalte sikkerhetshendelser har økt over hele landet. Flere av soldatene ga derfor uttrykk overfor nemnda at de følte større risiko i tjenesten nå.

Fellesoperativt hovedkvarter (FOH) bekrefter samtidig overfor VG at en norsk militærkolonne ble beskutt på samme strekning som Kolset ble drept fredag.

- 29. mars ble en norsk forsyningskolonne med fem kjøretøyer angrepet av et ukjent antall opprørere eller kriminelle, sier Lars Magne Hovtun, kapteinløytnant ved FOH.

Han forteller at kolonnen kom seg unna ved å gi full gass da de oppdaget at de var kommet under ild.

(NTB)