Norske Aleksander (19) satt verdensrekord på slak line

Gikk over lysefjorden i 1000 meters høyde. Se video av stuntet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19 år gamle Aleksander Mork er ikke redd for store høyder. Det beviste han til gangs, da han satte ny verdensrekord i høy slakkline 1000 meter over Lysefjorden forrige helg.

- Hvis du tenker at det er farlig så blir det ekkelt. Det gjelder å bare fokusere på lina og holde vekk alle andre tanker, forteller 19 åringen fra Klæbu i Sør-Trøndelag til Dagbladet.no.

Å sette verdensrekord beskriver han som utrolig gøy, fantastisk og heftig.

- Den følelsen av mestring jeg fikk når jeg hadde gått over var helt ubetalelig, forteller han.

Verst å rigge

Sammen med far Tygve, to brødre og vitner fra Guinness World Records Norge, reiste 19 åringen opp til Kjerag i Lysefjorden forrige lørdag. Seks timer brukte de på å rigge til utstyret og sikringen.  Dette var skumlere enn selve rekordsettingen, synes Aleksander.  

- For å feste lina måtte vi rappellere nedover fjellveggen i 1000 meters høyde. Det var så høyt at jeg følge meg skikkelig guffen. Da trodde jeg ikke at jeg kom til å klare å gjennomføre det. Heldigvis hadde jeg med meg familien. De støtta meg og sa at jeg kom til å få det til, forteller Aleksander, og det gjorde han.

Den gamle rekorden på 800 meter satt i Lost Arrow i USA ble slått til gangs dagen etter til tross for dårlig vær.

- Jeg våknet opp til tett tåke, vind og regn. Det var så ille at det regnet oppover. Men da var jeg så gira at jeg ikke tenkte på å avbryte. Det var da eller aldri, for nå kommer snøen snart, og da er det for sent, sier han.

Kort karriere

Utrolig nok har ikke den nye rekordholderen drevet med linebalansering i mer enn et knapt år.

- Jeg kjøpte meg ei line i vinter og siden har jeg øvd og øvd. Tidligere har jeg drevet mye med fjellklatring, men den høyeste lina jeg har gått før rekordforsøket var bare 12 meter, forteller Aleksander.

Unggutten er et godt eksempel på at det går an å kvitte seg med fobier hvis man går inn for det.

- Jeg hadde litt høydeskrekk da jeg var mindre, men jeg begynte med klatring og presset meg selv. Nå er jeg helt kvitt det, sier den sporty 19-åringen.

BEVISET: Her får Aleksander Mork Guinness-diplom for godkjent verdensrekord.