Norske Ali fikk Bhutto hjem i stua

Skulle hjelpe ham med den politiske karrieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:): - Jeg klarer nesten ikke å snakke. Det er helt uvirkelig. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, sier den norsk-kashmirske Krf-politikeren Ali Khan til Dagbladet.no. 

Khan er en personlig bekjent Benazir Bhutto, som i dag ble drept av en selvmordsbomber i Pakistan. De to møtte hverandre da Bhutto var på besøk i Norge i 2000, og har holdt kontakten siden. Khan vurderte å dra tilbake til hjemlandet for å drive med politikk. Bhutto lovet å hjelpe ham.

- Jeg spurte henne om de hadde bruk for meg, og det sa hun at de hadde. Vi trenger unge mennesker som deg. Du har bodd lenge i vesten og har sikkert mye å bidra med, svarte hun da, forteller Khan.

Nå vet han ikke om han vil dra likevel.

- Det blir vanskelig for meg å dra nå siden en så sterk støttespiller er borte. Det blir i så fall veldig trist. Jeg må vurdere det på nytt, sier han.

- Varm person
Sist gang de så hverandre var da Bhutto var på besøk på Kjell Magne Bondeviks fredssenter i Oslo i mai.

- Dette er en mørk dag for Pakistan, og for alle som er glad i demokratiet, sier Khan.

Han beskriver den tidligere pakistanske statsministeren som en varm person med et brennende engasjement for det pakistanske folket og demokratiet.

BHUTTO PÅ MIDDAG:  Den drepte politikeren Benazir Bhutto har vært i Norge fire ganger. Her er hun på besøk hjemme hos den muslimske Krf-politikeren Ali Khan. Foto: Privat
BHUTTO PÅ MIDDAG: Den drepte politikeren Benazir Bhutto har vært i Norge fire ganger. Her er hun på besøk hjemme hos den muslimske Krf-politikeren Ali Khan. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vært bekymret for at dette kunne skje helt siden hun dro tilbake til Pakistan. Bhutto visste selv at hun kunne bli drept. Hun var forberedt på at det kunne skje noe grusomt med henne, men hun var veldig modig. Hun ofret seg for sitt folk og for andre som er opptatt av menneskerettigheter og demokrati, sier Khan som tror Bhutto ble opplevd som en trussel av sterke krefter i Pakistan.  

- Det første jeg tenkte da jeg hørte at hun var drept var at dette måtte være al quaida, eller en annen terroristgruppe. Men det var mange som så hvor populær hun var og ble truet av det. Det er også mulig at det er politiske ledere som kan stå bak dette, sier han.

Han frykter nå at situasjonen i Pakistan skal utvikle seg til en borgerkrigliknende tilstand.

- Jeg håper ikke Pakistan nå blir det nye Somalia, sier han til Dagbladet.no, og understreker at det er viktig at vestlige land bidrar til å stabilisere landet.

Snakket om framtida i Pakistan 

SV-politikeren Khaqan Khan (29) møtte også Benazir Bhutto da hun besøkte Norge mai i år. Da snakket han med Bhutto om framtida i Pakistan.

– Vi snakket om framtidige utsikter for Pakistan og om hvordan landets folkeparti igjen skulle få komme til makta, sier Khan til Dagbladet.no. Det unge bystyremedlemmet i Moss betegner dagen i dag som fryktelig trist.

– Men hun har nok vært litt naiv. Hun skulle tatt trusselen mye mer alvorlig, sier Khan. Han er redd for at dette vil få store konsekvenser for demokratiet i Pakistan.

Norske Ali fikk Bhutto hjem i stua

– Nå ser det svart ut for presidenten også, sier Khan. Han forteller at familien hans har hatt kontakt med Bhuttos i generasjoner. Blant annet var morens onkel tannlegen til Bhuttos far.

Pakistan i sjokk

– Jeg satt på kontoret til en av Pakistans største aviser da nyheten kom. Det var som om noen kastet ei bombe inn på kontoret, sier stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry til Dagbladet.no på telefon fra Lahore.

– Alle jeg har møtt og snakket med er i sjokk, og i gatene har allerede desperate og sinte innbyggere begynt å kaste stein på biler og tenne på bildekk, forteller SV-politikeren.

Han mener at terroristene som gjennomførte selvmordsbombingen og attentatet har vunnet en stor seier i dag, og det gjør ham vondt.

- Norge må reagere

– Jeg mottok budskapet med den største sorg, og har ikke ennå planlagt hva jeg skal gjøre videre her nede. Drapet på Bhutto er et stort tap for det pakistanske demokratiet, og det er også et veldig tap for det internasjonale samfunnet, sier Chaudhry.

Han oppfordrer utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske myndigheter til fordømme drapshandlingene, men også fortsette kursen mot demokratisering av Pakistan.

– Tilbakesteg for menneskeheten

– Dette er et tilbakesteg for den demokratiske prosessen i Pakistan, det er et tilbakesteg for islam og det er et tilbakesteg for menneskeheten, sier den pakistanske redaktøren Syed Sibtain Hussain.

Hussain leder den Oslo-baserte avisa The Asians. Han har hatt jevnlig kontakt med journalister og kilder i Rawalpindi siden attentatet, og forteller om frykt, både for nye attentater og for framtida for Pakistansk demokrati.

- Alle jeg har snakket med uttrykker sjokk og sinne, og jeg tviler ikke på at vi kommer til å se hevnaksjoner, sier redaktøren.

Usikker framtid

Både Akhtar Chaudhry og Hussain er usikre på hvordan drapet på Benazir Bhutto vil påvirke Pakistan Peoples Party.

– Pakistans mest populære politiker er drept, og det vil umiddelbart føre til en enorm sympatibølge for partiet. Men på den annen side skaper dette avmakt, og kan kanskje også bidra til å demotiverte pakistanske velgere, tror Chaudhry.

Syed Sibtain Hussain minner om Benazir Bhuttos enestående popularitet i det pakistanske folket.

– Jeg er ikke sikker på hvem som har politiske muskler nok til å overta etter Bhutto. Hun har vært en politisk ledestjerne for mange, og har en lang historie i partiet og landet. Akkurat nå er det veldig vanskelig å spå om framtida, sier han til Dagbladet.no.

I SORG: – Jeg mottok budskapet med den største sorg. Drapet på Bhutto er et stort tap for det pakistanske demokratiet, og det er også et veldig tap for det internasjonale samfunnet, sier SV-politikeren Akhtar Chaudhry.
MIDDAG: Her spiser SV-politikeren Khaqan Khan middag med Bhutto.