Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Anne Helene (45) overlevde flystyrt

Mens flyet sneiet tretoppene og piloten gjorde et siste desperat forsøk på å lande, hadde Anne Helene Gjelstad (45) bare én tanke i hodet: Dette er umulig - det kan ikke skje meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sekundet etterpå styrtet det vesle flyet fra ELK Airways i våtmark omgitt av skog på øya Hiumaa utenfor kysten av Estland.

- Alt ble mørkt, og jeg var redd for at vi skulle drukne - visste ikke om vi hadde landet i havet eller på land. Jeg krabbet til døra, og folk ropte på engelsk at jeg måtte hoppe og komme meg unna, forteller Anne Helene Gjelstad til Dagbladet om marerittet fredag kveld.

Den tøffe forretningskvinnen fra Bærum landet i isvann til livet mens bensinlukten rev i nesa, og kom seg ved hjelp av en mannlig medpassasjer i land.

- Her så vi lys fra et hus et stykke unna, og kjempet oss dit gjennom kjerr, over piggtråd og gjerder, forteller Bærums-kvinnen, som i sjokk snakket engelsk med seg selv mens det hele pågikk.

- Mobiltelefonen min var fortsatt i orden, og vi ringte politiet for å få hjelp. Selv ble vi kledd av og fikk varme klær i huset vi hadde kommet til.

En person omkom

Den dramatiske ulykken skjedde fredag kveld i 18.30-tida, da småflyet med 14 passasjerer var på vei fra Tallinn mot flyplassen på Hiumaa.

En mann omkom i flystyrten, mens piloten og en ti år gammel gutt ble alvorlig skadet.

VRAKRESTENE: En mann omkom i flystyrten, mens piloten og en ti år gammel gutt ble alvorlig skadd.
VRAKRESTENE: En mann omkom i flystyrten, mens piloten og en ti år gammel gutt ble alvorlig skadd. Vis mer

Også flere andre av passasjerene fikk større eller mindre skader - selv slapp Gjelstad fra det med skrekken og et par skrubbsår.

- Men det er et mirakel at jeg lever. I en ulykke som denne skulle de fleste ha omkommet.

Sekundene før flyet styrtet vil for alltid sitte prentet i kvinnens sinn: - Jeg hadde sovet det meste av turen, og våknet et minutt før ulykken inntraff. Da virket det som om flyet var på vei oppover, så ble motoren ruset og det kom et smell. Hele tida tenkte jeg at dette kan ikke skje meg - det er feil film, forteller Gjelstad, og legger til:

- Jeg gjorde nok alt riktig, lente meg forover med hendene foldet over nakken og fikk god støtte fra passasjeren ved siden av. Flyet gikk rett på nesa - jeg var heldig som satt langt bak. Mannen som omkom, satt foran, kommer det stille.

Det er fortsatt stor usikkerhet om hvorfor flyet styrtet. Blant annet spekuleres det i om pilotene ikke kjente ruten godt nok til å navigere i det dårlige været - en av passasjerene skal ha sett en av pilotene brette ut et kart like før ulykken. Is på vingene er også en mulighet nevnt i estiske medier.

- Alle er uansett enige om at det var et hell at ikke flyet tok fyr - det var bensin overalt, og fire av passasjerene måtte skjæres løs, forteller Gjelstad, som i går var tilbake ved vraket, ledsaget av politiet.

Kjemper videre

- Å se flyet hjalp til å bearbeide sjokket. Noe av det viktigste jeg har lært av dette er at det alltid nytter å kjempe - du må aldri gi opp kampen for å overleve. Jeg var aldri i tvil om at jeg kom til å overleve. Det er viktig i ei usikker tid som denne, sier Gjelstad, som har tenkt seg tilbake både til Estland og ulykkesøya Hiumaa.

Her har hun nettopp startet en strikkebedrift som skal hjelpe fem arbeidsledige estiske kvinner ut i yrkeslivet.

Flyr hjem

- Vi kjenner Anne Helene godt. Hun hjelper mange kvinner med prosjektet sitt, sier Norges ambassadør i Tallinn, Per Kristian Pedersen.

I morgen flyr Gjelstad hjem.

- Du tør å fly?

- Det gjør jeg - men jeg tar ikke småfly. Men nå vil jeg raskt tilbake til Norge, til familie og særlig datteren min, Victoria. Jeg har lovet henne å komme trygt hjem, sier hun.

VRAKRESTENE: En mann omkom i flystyrten, mens piloten og en ti år gammel gutt ble alvorlig skadd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!