Norske antivoldskurs for asylsøkere vekker oppsikt

Men kursene kan forsvinne.

<strong>KAN FORSVINNE:</strong> Kursene for asylsøkere kan bli avviklet på grunn av manglende økonomisk støtte.
KAN FORSVINNE: Kursene for asylsøkere kan bli avviklet på grunn av manglende økonomisk støtte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste par årene har menn ved de fleste norske asylmottak fått tilbud om å være med i «dialoggrupper mot vold», hvor de har fått opplæring i «norske lover og verdier», og at vold mot kvinner og  barn er uakseptabelt. Kursene har vært finansiert av UDI.

Nå vurderer andre europeiske land som Danmark tilsvarende opplegg, skriver storavisa New York Times, som har vært med på kurs i Sandnes og Lunde i Telemark, og omtaler kursene under tittelen «Norge tilbyr migranter kursing i hvordan de skal behandle kvinner».

- Norge har ledet vei, skriver avisa.

Frykter kutt Men stiftelsen Alternativ til vold, som har ledet prosjektet og lært opp asylmottaksansatte landet over, antar at kurstilbudet vil forsvinne. UDI har nemlig kuttet tolkestøtten (som var på inntil 25 000 kr per kurs).

- Vi har fått beskjed om at det handler om økonomi, og at det skyldes kutt i UDIs budsjetter. Det er et eksempel på at brannslukking prioriteres over forebyggende arbeid. Mye innsats i Norge rettes inn hvor volden allerede har skjedd, vi må tilsvarende bygge opp like gode tiltak som handler om å forebygge før volden skjer, sier Jannicke Stav, psykologspesialist og prosjektleder i Alternativ til vold.

Dette tas opp på kursene:

- Tema 1: «Hva er vold».
- Tema 2 & 3: «Vold avler vold» og «Avmakt».
- Tema 4 & 5: «PTSD og posttraumatisk vekst» og «Norske lover og verdier».
- Tema 6 & 7: «Vold mot barn» og «Trygge barn».
- Tema 8 & 9: «Sinne, aggresjon og vold» og «Vold mot kvinner».
- Tema 10: «Å forhindre vold».
Kilde: Alternativ til volds sluttrapport om dialoggrupper om vold.

Målet med kursene har vært å gi asylmottakene et «verktøy i det forebyggende og holdningsskapende arbeidet».

Sjokkerte asylsøkere En av deltakerne på et kurs på asylmottaket Nome statlige mottak i Lunde i Telemark, Abdu Osman Kelifa, sier til New York Times at han var sjokkert da han kom til Norge og så lettkledde kvinner som kysset menn. I hans hjemland var det bare prostituerte som gjorde det (avisa skriver at han er fra Afrikas horn). Nettopp slike forskjeller, likestilling generelt, og at all vold mot barn er forbudt, er del av kursene.

- Mange asylsøkere sier de er sjokkert når de ser hvordan norske kvinner er kledd, sier Stav i Alternativ til vold.

- For mange handler det om mangel på kunnskap, og at de ikke har reflektert over ulike problemstillinger. For å endre holdninger holder det ikke å bare si at noe ikke er greit, det må legges opp til refleksjon, sier Stav til Dagbladet.

Hun sier at det ikke bare er slike forskjeller som kan skape problemer.

- Asylsøker generelt er ofte i en avmaktssituasjon. De får ikke jobbe og har en uavklart framtid. Et av målene med kursene er å hjelpe dem å takle avmaktsfølelsen, sier psykologspesialisten.

Sitter og diskuterer Stav sier de gjennomgående har hatt gode tilbakemeldinger fra både kursdeltakere og de ansatte ved mottakene. I sluttrapporten for prosjektet heter det blant annet: «Gruppelederne opplever at beboerne blir mer opptatt av å snakke og løse uenigheter på en rolig måte. Noen få mottak har fortalt om situasjoner i dagliglivet hvor de har sett umiddelbar positiv effekt av at en beboer har deltatt i gruppe.»

I sluttrapporten beskriver en av deltakerne kurset slik: «Vi sitter sammen utenom møtene og diskuterer videre hvordan vi skal takle vold i fremtiden og hvordan vi skal klare å forandre handlingsmønsteret vi har med oss fra Somalia».

- En del mottaksansatte vil nå ta denne opplæringen selv. Men å sikre at alle får nødvendig kunnskap om dette, bør være et ansvar som ligger sentralt. Voldsforebyggende arbeid må organiseres slik at alle mottak gjennomfører dette arbeidet. Vi kan ikke la det være opp til tilfeldigheter at vold som tema settes på agendaen, sier Stav.

New York Times omtaler for øvrig også mye av bakgrunnen for at kursene i sin tid ble startet opp, og Hege Storhaugs utspill om at «masseinnvandring» kan gi en «voldtektsepidemi». Avisa har også intervjuet tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde som sier at emnet tidligere var et tabu i norsk offentlighet, men at det har endret seg noe nå. Tallene hun og andre har uttalt seg om er tidligere kommentert i detaljt av hos Tjomlid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer