Norske banker låner 71,1 milliarder

Kortsiktig pengetilførsel fra Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske banker ble torsdag ettermiddag tildelt 71,1 milliarder kroner i kortsiktige lån fra Norges Bank.

Disse såkalte f-lånene - fastrentelån - løper fra 3. til 6. oktober, og ble tildelt på en auksjon der renten varierte fra 5,79 til 5,92 prosent, opplyser direktør Jannecke Ebbesen i Markedsoperasjons- og analyseavdelingen i Norges Bank til NTB.

I tillegg til disse kortsiktige f-lånene har bankene tidligere fått tildelt 30 milliarder kroner i tre måneders f-lån, slik at bankenes samlede lånebeløp i Norges Bank kommer opp i 101,1 milliarder kroner.

Ved en auksjon av amerikanske dollar 30. september fikk de norske bankene også tildelt 3 milliarder dollar til en veid gjennomsnittsrente på 3,60 prosent (basert på den norske styringsrenten på 5,75 prosent).- Krevende situasjon

Lånene til bankene er et ledd i Norges Banks arbeid for å stabilisere pengemarkedet. I morgen vil Norges Bank holde en ny auksjon av kortsiktige f-lån.

Jannecke Ebbesen sier at de siste ukene, med uro internasjonalt og et kvartalsskifte, har skapt en krevende markedssituasjon både for Norges Bank og for bankene.

- Markedet er fortsatt preget av internasjonal uro og høye renter. Men vi følger situasjonen nøye. Vi er aktive og gjør det som er nødvendig for å dekke de norske bankenes behov for kapital, sier Ebbesen.
Positivt tegn
Tilførselen av dollar fra Norges Bank til de norske bankene har de siste ukene skjedd ved tre auksjoner - 16. september, 23. september og 30. september. Dollarlånene som bankene fikk ved de to første auksjonene, hadde en løpetid på én uke. Ved begge disse auksjonene var det samlede lånebeløpet på 5 milliarder dollar.

Lånene som ble gitt 30. september løper fra 2. oktober til 3. november. Her ble det samlede lånebeløpet redusert til 3 milliarder dollar. Dette tolker Norges Bank som et positivt tegn.

- Bankene viste mindre interesse. Dette kan være et tegn på at det går den riktige veien, og at det er mindre krevende for bankene å få tak i amerikanske dollar, sier Jannecke Ebbesen.

(NTB)