Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

Norske banker tjener mer enn noensinne

Men det er ikke nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sju største bankene i Norge har aldri tjent mer enn de gjør nå. Men det er ikke nok. Bankene må tjene enda mer for å styrke kapitalen ytterligere.

Resultater for de tre første kvartalene hittil i år viser at de sju største bankene (DNB, Nordea Norge, Handelsbanken Norge, Fokus Bank, Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 SMN og Sparebanken Vest) kan vise til rekordoverskudd, ifølge en oversikt som Dagens Næringsliv har utarbeidet.

Men bankene varsler at rekordoverskudd ikke nødvendigvis betyr lavere lånerente til kundene. Inntjeningen skal nemlig bedres enda mer.

- Vi skal fortsette å styrke kapitalen vår. Myndighetene gir ganske klare signaler på at norske banker skal fortsette å styrke kapitaldekningen. Da må vi ha en solid inntjening, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB.

De gode resultatene henger blant annet sammen med at det koster mindre å låne inn penger, mens bankene har holdt prisen oppe på utlån.

- Bankene øker rentemarginen for å bygge opp egenkapitalen. De har også redusert utbyttet og utlånsveksten, sier analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets.

Han regner med at resultatene vil fortsette å vokse både neste år og i 2014.

Finansforbundet representerer mange bankansatte. Der frykter man at jakten på stadig høyere inntjening kan føre til oppsigelser.

- Vi synes det er veldig bra at næringen vår tjener penger. Det skyldes at de ansatte gjør en fantastisk jobb med en fantastisk ståpåvilje. Min anmodning til ledelsen er at man ikke er overivrig og kutter i ansatte slik at det går ut over hva vår næring kan levere, sier Finansforbundets leder Jorunn Berland.

(NTB)