STØTTER: Generalsekretær i Islamsk Råd Shoaib Sultan (f.h.), her med leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica. Foto: Berit Roald / SCANPIX
STØTTER: Generalsekretær i Islamsk Råd Shoaib Sultan (f.h.), her med leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Norske banker vurderer sharialån

For å omgå forbudet mot renter i islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flere norske banker vurderer å innføre rentefrie lån, såkalte sharialån, for å omgå forbudet mot renter i islam. På den måten kan de sikre seg en ny og voksende kundegruppe.

Både DnB NOR, Nordea og Sparebank 1 bekrefter overfor Klassekampen at de vurderer å tilby slike lån.

- I løpet av et par år kan vi ha sharialån i Norge, sier Thomas Midteide i DnB Nor til avisen.

I henhold til islam er det forbudt å kreve renter fordi man ikke skal kunne tjene seg rik på andres bekostning. Dette har flere banker i Europa løst ved at banken selv kjøper objektet som kunden trenger lånekapital til. Deretter kjøper kunden tilbake objektet fra banken i avdrag.

- Vi har ikke satset på slike lån på grunn av manglende kundegrunnlag, men det kan godt hende at sharialån kommer opp på agendaen igjen, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea.

Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener at mange muslimer taper på at det ikke finnes sharialån i Norge.

- Vi regner med at når behovet blir stort nok, så vil private aktører komme inn for å fylle behovet, sier Sultan.

(NTB)

VURDERER: DnB Nor, ved Thomas Midteide. 
Foto: SAS Braathens
VURDERER: DnB Nor, ved Thomas Midteide. Foto: SAS Braathens Vis mer