- Norske Bård blir Saab-eier

Koenigsegg og norske investorer skal ha signert intensjonsavtale med GM.

- BLIR SAAB EIER:   Koenigsegg og norske investorer har underskrevet en intensjonsavtale om å kjøpe Saab, melder SVT. Norske Bård Eker (til venstre) eier Koenigseggs sammen med Christian von Koenigsegg (til høyre) og blir dermed Saab-eier. Foto: Leif Stang
- BLIR SAAB EIER: Koenigsegg og norske investorer har underskrevet en intensjonsavtale om å kjøpe Saab, melder SVT. Norske Bård Eker (til venstre) eier Koenigseggs sammen med Christian von Koenigsegg (til høyre) og blir dermed Saab-eier. Foto: Leif StangVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det lille, men eksklusive sportsbilselskapet Koenigsegg går sammen med norske investorer om å kjøpe svenske Saab.

Det sier kilder til Sveriges Televisions Rapport.

Nordmannen Bård Eker eier sammen med svenske Christian von Koenigsegg majoriteten av sportsbilprodusenten.

Ifølge TV-kanalens kilder har kjøperne nå underskrevet en intensjonsavtale om kjøp med de amerikanske eierne General Motors (GM).

Alle detaljene rundt kjøpet er imidlertid ikke på plass og det kan ta måneder før salget gjennomføres.

Intense forhandlinger
Intensjonsavtalen skal ha blitt klar etter intense forhandlinger i Zürich. Ifølge SVT skal nordmennene ha de finansielle musklene som skal til for å kjøpe og drive selskapet.

I slutten av mai ble det kjent at GM blant annet krevde at kjøperen av Saab både måtte ha utholdende finansielle muskler og muligheten til å gjennomføre handelen raskt.

Foreløpig er det uvisst hvem de norske investorene er. Som en av majoritetseierne i Koenigsegg blir Bård Eker automatisk en av eierene, noe han tidligere har sagt at han er svært interessert i.

- Drømmen er å kjøpe Saab sa Eker til E24 i mai.

Bård Eker har base i Fredrikstad og eier fra før en rekke mindre selskaper. Gjennom selskapet Eker Groop er han eneleverandør av Koenigsegg i Norge og også produsent av båtmerket Hydralift.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Eker selv. Sture Jørgen Berg som er styreleder i Eker Group sier følgende til Dagbladet.

- Jeg har blitt bombardert av presse fra hele verden, men vi har på ingen måte mulighet til å kommentere dette. Bård Eker har akkurat blitt far, han fikk barn tirsdag ettermiddag det er derfor han er vanskelig å få tak i.

Heller ikke Christian von Koenigsegg har vært tilgjengelig for kommentar, verken for norske eller svenske medier.

Omfattende gjeld
Det har i langt tid vært forhandlinger om hva som skal skje med Saab Automobile AB som produseres i Trollhättan i Sverige. Ifølge Dagens Nyheter hadde Saab i april en samlet gjeld på 10,6 milliarder svenske kroner. Måneden før ble det kjent at 750 ansatte måtte gå. Saabs nåværende eier General Motors søkte om konkursbeskyttelse i juni er og er i praksis overtatt av den amerikanske staten.

Tross i de økonomiske problemene hadde over 20 mulige kjøpere meldt sin interesse i vinter. De fleste falt imidlertid fra på veien. Tilslutt skal kun italienske Fiat, kinesiske Geely og Koenigsegg ha stått igjen.

Meldingen om at intensjonsavtalen nå skal være i havn, kom samtidig med beskjeden fra den svenske regjeringen om at de formelle betingelsene er på plass hvis kjøperen ønsker statlige støttelån. Statssekretær i det svenske næringsdepartementet Jöran Hägglund sier til nyhetsbyrået TT at regjeringen var klar over at forhandlingene om Saabs framtid var inne i en avgjørende fase, og at forhandlingene om et lån vil kunne starte umiddelbart.

FÅR NYE EIERE:  Eierskapsstriden rundt Saab kan være over. Foto:  REUTERS/Arnd Wiegmann/Scanpix
FÅR NYE EIERE: Eierskapsstriden rundt Saab kan være over. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/Scanpix Vis mer