- Norske barn får i seg for mye koffein

Får abstinenssymptomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange norske barn og unge får i seg så mye koffein at de får abstinenssymptomer.

For mye koffein kan gi nervøsitet og anspenthet. Det er ikke ønskelig for unge, og spesielt ikke for barn under tolv år, heter det i en risikovurdering i regi av Nordisk Ministerråd.

Ti prosent av nordiske barn i alderen fire til seks år får i seg så mye koffein at de opplever symptomer på abstinenser når de ikke får stoffet. De utvikler også øk toleranse, det vil si at kroppen forventer å få koffein.

Blant tenåringer har 20 prosent et koffeininntak som er så høyt at det kan gi følelse av engstelse og anspenthet.
Drikker cola
Det høye koffeininntaket skyldes at barn og unge drikker stadig mer av leskedrikker, særlig coladrikker og såkalte energidrikker. Nordisk Ministerråd er bekymret for inntaket av koffein hos nordiske barn og tenåringer, ifølge matportalen.no. Det har også vært en rekke alvorlige episoder, hvor unge har drukket ekstreme mengder drikke med stimulerende effekt, energidrikker, i kombinasjon med alkohol.

Ingen grense


Internasjonalt er det foreløpig ikke fastsatt et akseptabelt daglig inntak eller et øvre grense for hvor mye koffein kroppen tåler. Det er fordi koffeinholdige drikker har vært ansett som en del av kostholdet.

Forskerne bak risikovurderingen har ikke tatt med koffein fra kaffe, te og sjokolade. De regner derfor med at den faktiske koffeineksponeringen er høyere enn de har funnet, spesielt blant tenåringer.

Her i landet vil Mattilsynet gjennomgå rapporten og vurdere behovet for tiltak.

NTB

KOFFEIN: Ti prosent av nordiske barn i alderen fire til seks år får i seg så mye koffein at de opplever symptomer på abstinenser når de ikke får stoffet. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
KOFFEIN: Ti prosent av nordiske barn i alderen fire til seks år får i seg så mye koffein at de opplever symptomer på abstinenser når de ikke får stoffet. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer