Norske barn får piller mot russisk atomfare

Slik skal barn og unge i Sør-Varanger beskyttes ved atomulykker.

BESKYTTER MOT KREFT: Barna i Sør-Varanger er særlig utsatt for radioaktivt jod og får utdelt piller i tilfelle atomulykke på Kola. Foto: Kåre M. Hansen/ Finnmarken.
BESKYTTER MOT KREFT: Barna i Sør-Varanger er særlig utsatt for radioaktivt jod og får utdelt piller i tilfelle atomulykke på Kola. Foto: Kåre M. Hansen/ Finnmarken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sør-Varanger kommune i Finnmark går i gang med å dele ut jodpiller til barn og unge under 18 år som beskyttelse mot strålefare i tilfelle en atomulykke ved kjernekraftverket på Kola. Også gravide og ammende kvinner skal få pillene.

Sør-Varanger er nærmeste nabo til det russiske kjernekraftverket på Kola med ubåtbaser, atomavfallslagre og andre radioaktive kilder. Avstanden er bare 25 kilometer. Befolkningen må være forberedt hvis noe skjer.

- Vi tror ikke at det vil skje en atomulykke, men det er fornuftig å ha tenkt igjennom saken på forhånd og ha en plan, sier kommunelege Tor Ø. Seierstad til avisa Finnmarken.

Folk vil få utdelt tabletter til oppbevaring hjemme. Skjer det en ulykke er tiden knapp. I et verstefallstiltelle kan atomskyene nå Sør-Varanger i løpet av fire timer.

Radioaktivt jod kan frigjøres ved atomuhell og transporteres av gårde med luftmassene. Det radioaktive stoffet pustes inn og tas opp i skjoldbruskkjertelen på samme måte som jod som man får gjennom maten. Jod er nødvendig for kroppens stoffskifte og barn tar opp mer jod enn voksne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer