BESKYTTER MOT KREFT: Barna i Sør-Varanger er særlig utsatt for radioaktivt jod og får utdelt piller i tilfelle atomulykke på Kola. Foto: Kåre M. Hansen/ Finnmarken.
BESKYTTER MOT KREFT: Barna i Sør-Varanger er særlig utsatt for radioaktivt jod og får utdelt piller i tilfelle atomulykke på Kola. Foto: Kåre M. Hansen/ Finnmarken.Vis mer

Norske barn får piller mot russisk atomfare

Slik skal barn og unge i Sør-Varanger beskyttes ved atomulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sør-Varanger kommune i Finnmark går i gang med å dele ut jodpiller til barn og unge under 18 år som beskyttelse mot strålefare i tilfelle en atomulykke ved kjernekraftverket på Kola. Også gravide og ammende kvinner skal få pillene.

Sør-Varanger er nærmeste nabo til det russiske kjernekraftverket på Kola med ubåtbaser, atomavfallslagre og andre radioaktive kilder. Avstanden er bare 25 kilometer. Befolkningen må være forberedt hvis noe skjer.

- Vi tror ikke at det vil skje en atomulykke, men det er fornuftig å ha tenkt igjennom saken på forhånd og ha en plan, sier kommunelege Tor Ø. Seierstad til avisa Finnmarken.

Folk vil få utdelt tabletter til oppbevaring hjemme. Skjer det en ulykke er tiden knapp. I et verstefallstiltelle kan atomskyene nå Sør-Varanger i løpet av fire timer.

Radioaktivt jod kan frigjøres ved atomuhell og transporteres av gårde med luftmassene. Det radioaktive stoffet pustes inn og tas opp i skjoldbruskkjertelen på samme måte som jod som man får gjennom maten. Jod er nødvendig for kroppens stoffskifte og barn tar opp mer jod enn voksne.

- Utdeling av jod er et godt tiltak, sier seksjonssjef Eldri Holo ved Statens strålevern til Dagbladet.no.

Forskning etter Tsjernobylulykken i 1986 viser at kreft kan forebygges ved at barn og unge "metter" skjoldbruskkjertelen med jod på forhånd slik at den radioaktive joden ikke tas opp.

Pilleutdelingen skjer som ledd i nasjonal beredskap ved atomhendelse. Retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler jodpiller når stråledosene når et visst nivå. Ifølge Sør-Varanger kommune er det ingen akutt fare for innbyggerne ved en atomulykke.

I verste fall vil skadeomfanget i Sør-Varanger være sammenlignbare med de mest utsatte områdene i Sør-Norge etter Tsjernobylulykken, skriver kommunelegene Tor Ø. Seierstad og Mona S. Søndenå på Sør-Varanger kommune sine hjemmesider.

Jodpillene er helt ufarlige, men kommunen understreker at de kun skal tas ved nærmere beskjed fra offentlig myndighet. Kommunelegene avslutter med store bokstaver:

"Det er trygt og godt å bo i Sør-Varanger!"