Norske barn frykter krigshevn

Redd Barna blir nedringt av barn som vil prate om krigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i løpet av en time torsdag ringte drøyt 20 barn til Redd Barnas nyopprettede Barnetelefon om krigen i Irak. Barnetelefonen er for barn som trenger noen å snakke med om krigen. Det er det tydeligvis mange som trenger, for telefonen har hatt stor pågang, forteller generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna:

Ta hevn?

- Mange er engstelige, mens noen bare er nysgjerrige, sier hun.

Da Barnetelefonen startet onsdag denne uken, lurte barna som ringte inn på hvorfor det blir krig. Etter at krigen var brutt ut torsdag, var spørsmålet som gikk igjen om Irak nå kommer til å hevne seg på Norge.

- Mange barn er opptatt av hvilken side Norge bør ta i krigen. De frykter hevn, også fra USA, sier Redd Barna-ansatt Eva Torill Jacobsen som sitter telefonvakt.

Mannskap fra Redd Barnas beredskapsgruppe er kalt inn for å betjene telefonen. Dette er personer som har erfaring i å snakke med barn om krig. Flere av dem også med erfaring fra krigsområder.

Tolk

Det er ikke bare barn født i Norge som ringer. Også irakiskfødte barn og barn på flyktningmottak er opptatt av USAs bombeangrep. Fra fredag vil derfor Redd Barna ha på plass en tolk som kan prate med barn som ikke snakker norsk.

- En iraker bare gråt og gråt på telefonen. Han var så engstelig for familien sin i Irak, sier Brækken.

Hun understreker at telefonen bare er et supplement til foreldre og læreres samtale med barna.

- Foreldre må prøve å finne ut hva barna selv tenker om denne krigen. Barna får mange inntrykk via nyhetssendinger, som daglig bringer sterke bilder og reportasjer av menneskelige lidelser.

Barna kan gjøres trygge ved at foreldre og lærere forteller om alt som nå gjøres for å finne løsninger på krigen, forteller Brækken.

Både Redd Barna og Barneombudet kommer nå med råd til foreldre om hvordan de skal prate med sine barn om krigen.

Barnetelefonen med nummeret 800 333 22 vil være betjent mellom klokka 14 og 20 på hverdager, i første omgang fram til påske. Nummeret er gratis.

(NTB)

Bildetekst(er):

Mange barn ringer inn til Redd Barnas Barnetelefon for å prate om krigen i Irak. Mange barn er opptatt av om Irak vil hevne seg på Norge, forteller generalsektretær Gro Brækken (til høyre) og Eva Torill Jacobsen. (Breddebilde)