Norske barn mer fattige enn svenske

Hvert sjette barn i verdens rikeste land lever i fattigdom. I USA er det nesten like mange fattige barn som i Mexico. Aller best er det i Sverige - så kommer Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sverige lever 2,6 prosent av alle barn i fattigdom. Olje-Norge ligger en god del høyere med sine 3,9 prosent, men allikevel på en god andreplass.

Dette er allikevel langt under USA. Her lever hele 22,4 prosent av alle barn i fattigdom.Dette er nest siste plass i UNICEF sin ranking av barns levekår i de 29 rikeste landene i verden (OECD). Det er faktisk såvidt over Mexico, der 26,2 prosent av barna er fattige.

Totalt er det 29 millioner fattige barn i OECD-landene. I rapporten roser UNICEF de skandinaviske landene.

- Den gjennomgående lave fattigheten, selv i perioder med økonomisk tilbakegang og økende arbeidsledighet tidlig på nittitallet, kan tyde på at disse landene deler en politikk som andre kan ta lærdom av, står det å lese i rapporten.

UNICEF Norge er glade over at Norge kommer så godt ut.

- Men i gleden over dette må vi ikke glemme at selv her er det barn som lever under forhold som ikke er tilfredsstillende. Dette gjelder ofte utvalgte grupper som for eksempel enkelte innvandrerfamilier, asylsøkere og barn av aleneforeldre, sier UNICEF Norges generalsekretær, Kjersti Gjestvang til Dagbladet.no.

Blant norske barn som lever med aleneforeldre er nemlig fattigdomsprosenten hele 13,1. Fattigdom er i rapporten definert som inntekt under halvparten av mellominntekten (median).