MAMMAS JENTER: Mora til Karine og Helene (t.h.)hadde laget togkake og pyntet huset med flagg og ballonger. Gjestene var ventet hvert øyeblikk, og alt var klart til jentenes bursdagsfeiring, da pappaen deres uventet dukket opp. Foto: Anton Ligaarden
MAMMAS JENTER: Mora til Karine og Helene (t.h.)hadde laget togkake og pyntet huset med flagg og ballonger. Gjestene var ventet hvert øyeblikk, og alt var klart til jentenes bursdagsfeiring, da pappaen deres uventet dukket opp. Foto: Anton LigaardenVis mer

- Norske barn på norsk jord kan ikke oppleve noe verre enn at mamma ligger i graven fordi pappa har drept henne

Fra år 2000 til 2013 har 118 norske barn mistet mamma eller pappa etter partnerdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Få med deg Dagbladet Magasinets nettspesial «Barna som ble igjen»

(Dagbladet): Hvert fjerde drap i Norge er et partnerdrap. I rundt halvparten av tilfellene er offeret en forelder. Dagbladet Magasinet har kartlagt alle partnerdrap i perioden 2000 - 2013, og funnet ut at 118 barn ble etterlatt som følge av disse drapene.

I alt er 122 kvinner og 12 menn drept av partneren sin i denne perioden.

Ingen vet hvordan det gikk med barna som ble igjen. Før nå. I Dagbladet Magasinet møter du Karine og Helene. Mora hadde laget togkake og pyntet huset med flagg og ballonger. Gjestene var ventet hvert øyeblikk, og alt var klart til jentenes bursdagsfeiring, da pappaen deres uventet dukket opp. Les hele historien her (krever innlogging).

- Jeg kan ikke tenke meg at et norsk barn på norsk jord kan oppleve noe verre enn at mamma ligger i graven fordi pappa har drept henne, sier psykologspesialist Magne Raundalen.
 
Raundalen blir ofte tilkalt når små barn må håndtere store traumer. Trolig er han den som har snakket med flest barn etterlatt etter partnerdrap i Norge. Av de 118 har han likevel bare snakket med ni.

- Trenger hjelp - I sakene jeg har vært inne i har kriseteam, pårørende, skole eller barnevern henvendt seg til Senter for krisepsykologi i Bergen, som jeg er tilknyttet. Men alle disse barna trenger hjelp utenfra. Noen som har oversikt over feltet og som kan brøyte vei for dem. I de tragediene jeg er blitt rådspurt om, har jeg derfor alltid anbefalt å forankre oppfølgingen i barnevernet.
 
Før psykologspesialist Raundalen møter barnet til den pappaen som drepte mamma, forsøker han alltid å finne ut så mye han kan om drapsmannen.
 
- Sånn at jeg kan hjelpe dem med spørsmålet «hvorfor gjorde han det?» For det stiller de uansett om de er fire eller tjue år.
 
Noen ganger er forklaringen psykisk sykdom.
 
- Brist i personligheten, har jeg ofte kalt det. Noen av barna er redde for at de skal arve denne bristen, slik at de også skal komme til å gjøre forferdelige ting, sier Raundalen.
 
- Demonisering av far også vondt Selv om pappa har drept mamma, om det så er med barna som vitner, er han fortsatt pappa. Og flere av barna forteller at de har gode minner av pappa, fra åra før drapet.
 
- Derfor er demonisering av en far som har drept også vondt. Barna har gjerne også positive minner, og dermed følelser for sin egen far. Det er viktig at disse får komme til uttrykk.
 
Livene til disse barna er blitt revet fra hverandre, og selv om det går an å sette mye på plass igjen, mener Raundalen at det alltid vil være en svart renne der.
 
- Kanskje ikke så synlig i dagliglivet, men forsterket ved de store punktene i livet: når en skal finne seg kjæreste, gifte seg, gå i barnedåp.
 
Han ber om at samtlige av disse barna følges opp, og ikke bare i de første par åra etter drapet.
 
- Vi har lært, og vil lære mye av Utøya om oppfølging av alvorlige traumer. Vi ser at de ikke forsvinner.

Dyster statistikk For 80 av de 118 barna som har mistet mamma eller pappa etter partnerdrap, var drapspersonen en biologisk forelder.

Nesten halvparten av de etterlatte barna har levd under vanskelige forhold, også forut for drapet. 48 av de 118 barna i Magasinets oversikt vokste opp i familier preget av rusmisbruk og/eller psykiatri.

Minst åtte barn ble truet, fysisk skadet eller bortført av drapspersonen.

Minst 22 barn opplevde at de var årsak til konflikt mellom foreldrene. Flere kvinner er drept på vei til eller fra møter som omhandlet barnefordeling eller samvær med felles barn.

12 barn bor i dag på hemmelig adresse og må leve i skjul fordi gjerningspersonen, og i noen tilfeller dennes familie, utgjør en fare også for dem.

61 barn måtte flytte fra hjemstedet sitt etter drapet.

11 barn måtte flytte fra Norge etter drapet.

47 barn ble skilt fra søsknene sine etter drapet, da det er vanskelig å finne fosterhjem til søskenflokker.

- BARNA TRENGER HJELP: Psykologspesialist Magne Raundalen har møtt flere barn som har mistet foreldre i partnerdrap.

Foto: Jon Terje H. Hansen
- BARNA TRENGER HJELP: Psykologspesialist Magne Raundalen har møtt flere barn som har mistet foreldre i partnerdrap. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer