Norske barn på sukkersyketoppen

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Hvert år rammes 200 nye barn av den alvorlige og kroniske sykdommen. Diabetes-rammede er ekstra utsatt for hjertesykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag lever 20 000 barn og unge med diagnosen diabetes- eller sukkersyke- her i landet. Mange av disse er framtidas hjertepasienter.

- Norske barn løper to hundre ganger høyere risiko for å utvikle diabetes 1 sammenlignet med andre av verdens barn, sier overlege og diabetesforsker Geir Joner på Barnesenteret ved Ullevål sykehus. Han mener genetiske forskjeller forklarer rundt halvparten av ulikhetene mellom landene. Den hvite rase viser seg å være mer utsatt enn den gule, asiatiske, og barn i Norden er mer utsatte enn barn i Syd-Europa.

- Men årsakene til barnediabetes må også skyldes ting i miljøet som kosthold, forhold i fosterlivet, klima og infeksjoner i barneårene, sier Geir Joner.

Bekymret

Diabetesspesialisten er bekymret over utviklingen, bare de siste 20-30-årene har det skjedd en dobling av antallet barn som hvert år utvikler sykdommen.

- Flest får diagnosen når de er mellom ti og fjorten år, mens den største økningen skjer hos barn under fem år. Det er barn i de rike landene som hyppigst får sykdommen, sier Joner og tilføyer:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer