Norske barn på sukkersyketoppen

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Hvert år rammes 200 nye barn av den alvorlige og kroniske sykdommen. Diabetes-rammede er ekstra utsatt for hjertesykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lever 20 000 barn og unge med diagnosen diabetes- eller sukkersyke- her i landet. Mange av disse er framtidas hjertepasienter.

- Norske barn løper to hundre ganger høyere risiko for å utvikle diabetes 1 sammenlignet med andre av verdens barn, sier overlege og diabetesforsker Geir Joner på Barnesenteret ved Ullevål sykehus. Han mener genetiske forskjeller forklarer rundt halvparten av ulikhetene mellom landene. Den hvite rase viser seg å være mer utsatt enn den gule, asiatiske, og barn i Norden er mer utsatte enn barn i Syd-Europa.

- Men årsakene til barnediabetes må også skyldes ting i miljøet som kosthold, forhold i fosterlivet, klima og infeksjoner i barneårene, sier Geir Joner.

Bekymret

Diabetesspesialisten er bekymret over utviklingen, bare de siste 20-30-årene har det skjedd en dobling av antallet barn som hvert år utvikler sykdommen.

- Flest får diagnosen når de er mellom ti og fjorten år, mens den største økningen skjer hos barn under fem år. Det er barn i de rike landene som hyppigst får sykdommen, sier Joner og tilføyer:

- Symptomene er at barnet begynner å tisse ofte, går ned i vekt, tørster og blir slappe. Sykdomsbildet er ganske akutt og vanligvis tar det ikke mer enn maksimalt tre uker før barnet er så dårlig at det blir innlagt på sykehuset. En blodprøve eller urinprøve, avslører sykdommen.

Joner understreker at det er lett å glemme at disse barna har en sykdom som er livstruende og som trenger en konstant overvåkning.

10 stikk hver dag
10 stikk hver dag Vis mer

- Barna ser helt friske ut, men må ha insulin for å overleve. Blodsukkernivået påvirker hvert eneste organ i kroppen, spesielt nyrene og blodårene, sier avdelingsoverlegen.

Ulike teorier

Ulike forskningsprosjekter er i gang for å løse diabetes 1-gåten:

- Virusinfeksjoner under svangerskapet, som kan gi lite symptomer hos mor, ser ut til å disponere fosteret for diabetes 1. Vi vet at røde hunder under svangerskapet øker sjansene med 50 prosent for at barnet utvikler diabetes, sier Geir Joner og fortsetter:

- Hvis dette blir tilstrekkelig dokumentert, så kan man tenke seg en vaksine til alle gravide en gang i fremtida.

Forskere mener også å ha funnet ut at barn som er utsatt for mange infeksjoner, forårsaket av coxsackie-viruset, er mer utsatt for type 1 diabetes. Det at barn plasseres fra ett års alder i barnehage, der smittepresset er stort, er en av flere samfunnsendringer som kan ha betydning, sier diabetesspesialisten.

Mer tran

Mors kosthold under svangerskapet er også under lupen.

- Vi mener å vite at tran og vitamin D kan ha en beskyttende effekt på bukspyttkjertelen. Kanskje vi burde være flinkere med å ta tran? Klimaet i Norden med lite sol, som gir mindre vitamin D, kan være en årsak til alle diabetesbarna i denne delen av verden. Det er også forskning i gang for å se om kunstig ernæring og kumelk introduseres for tidlig i kostholdet hos babyene, forklarer Joner.

Diabetes, både type 1 og 2, gir en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Sykdommen fører til innsnevringer i blodårene, og gir 2-3 ganger økt dødelighet.

MÅLER: Nadias mamma, Gunn Helene Arsky, er nøye med å måle blodsukkeret på Nadia (6).