Norske barn skal sette vekststandard

Norske barn skal være med på å sette standard for vekst for all verdens barn. 4200 Oslo-familier inviteres til måling og veiing, melder Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn måles jevnlig mot «normalen», men det er ikke alltid at vekstkurvene på målestasjonene stemmer så godt med virkeligheten.

Kurvene som brukes internasjonalt er bygget på amerikanske undersøkelser av unger ernært på morsmelkerstatning. Barn som bare får morsmelk, legger mye på seg den første tiden - men klatrer ikke alltid like jevnt oppover på kurvene slik «erstatningsbarna» gjør.

Nå skal norske barn være med på å lage en ny «idealkurve» for vekst som Verdens helseorganisasjon (WHO) skal bruke i tiårene som kommer. Den nye kurven skal beskrive hvordan barn vokser dersom de har optimale oppvekstforhold hva angår ernæring, miljø, sosiale og økonomiske forhold.

4200 Oslo-familier blir i løpet av året spurt om å være med på prosjektet.. Foreldrene vil bli intervjuet på telefon. Rundt en tredel av barna blir med i neste fase da de skal måles og veies.

Norge er plukket ut som representant for Europa fordi landet ligger på «ammetoppen» og har drevet pionerarbeid i å få mødre til å amme barna lengst mulig.

(NTB)