Norske barn spiser minst frukt i Europa

Norske barn elsker frukt, men er dårligst i Europa til å spise det, viser en ny undersøkelse. Både skoler og foreldre må bli flinkere til å gi barna frukt og grønnsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De er mer glad i frukt og grønnsaker enn noen andre barn i europeiske land. Men når det gjelder å spise frukt og grønt, havner norske barn på jumboplass. Det viser den europeiske undersøkelsen Pro Children.

Lite frukt i skolen

- Norge kommer så dårlig ut fordi det er for få skoler som tilbyr frukt til elevene. I andre europeiske land har de bedre tilgang på frukt gjennom skolen, og dermed spiser barna mer, forklarer Knut Inge Klepp, forsker og leder for Nasjonalt råd for ernæring.

Han er bekymret for det lave inntaket.

- I barndommen legges det grunnlag for kostvaner som man tar med seg inn i voksenlivet. Det viser seg at de som spiser lite frukt og grønt, har høyere inntak av usunne matvarer. Derfor er dette uheldig, sier Klepp.

MMI har undersøkt frukt- og grøntvanene til norske barn på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet. Resultatene er nedslående. Bare tre prosent av dem mellom seks og femten år spiser nok frukt og grønnsaker i forhold til anbefalingene om fem om dagen.

Vil doble inntaket

- Det er altfor få. Målsettingen vår er å doble inntaket av frukt og grønt i befolkningen. Undersøkelsen viser at vi bare må brette opp ermene enda mer for å få dette til, sier assisterende direktør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i Sosial- og helsedirektoratet.

600 foreldre deltok i undersøkelsen. Seks av ti sier barnet spiser frukt og grønnsaker én til to ganger om dagen. Én av fire svarer at barnet ikke spiser dette daglig.

Helsebringende

Hva er grunnen til barna spiser så lite frukt og grønt?

- Norske barn er mer glad i frukt og grønnsaker enn noen andre barn i Europa, men problemet er at vi ikke gjør maten nok tilgjengelig for dem, sier Bjørneboe.

- Både foreldre, skoler og barnehager har ansvar for å tilby frukt og grønnsaker hver dag. Dette er helsebringende matvarer som er viktige for å forebygge livsstilssykdommer både på kort og lang sikt.

Gode vaner hjemme 

MMI-undersøkelsen viser at halvparten av landets grunnskoler ikke har et tilbud om frukt og grønt til elevene. Knapt én av tre skoler er med på Skolefrukt, en statssubsidiert abonnementsordning hvor elevene får frukt på skolen mot at foreldrene betaler 2,50 kroner per dag.

10 prosent av elevene er med i ordningen. Ernæringsprofessor Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger har tips til hvordan inntaket av frukt og grønt kan øke:

- Gode vaner må starte hjemme. Frukt og grønt kan brukes mer i mat og desserter, foreldrene kan skjære opp frukt til barna. Og ikke minst er variasjon viktig også av frukt og grønt, slik det er med annen mat, sier Frølich.

SUNT: Pernille Carlsen (13), Glenn-Endré Østensen (12) og Anette Birkeland (13) i 7B på Åssiden skole i Drammen liker frukt bedre enn grønnsaker.