Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske barn SYKLER for tidlig

Norske foreldre kjøper sykler til barna for tidlig. I fjor måtte 8000 barn til lege etter sykkelulykker. Ekspertenes råd er klart: - Vent med sykkelkjøpet til de begynner på skolen, og slipp ikke barna ut i trafikken før de er 12 år!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tror de er små verdensmestrer på sykkelsetet. I stedet er mange av dem i livsfare. Norske småbarn slipper nemlig for tidlig til med tohjulssykler. Ekspertene advarer nå foreldrene mot å kjøpe sykler til de aller minste. I år blir 8000 barn brakt til lege med store og små skader etter sykkelulykker. Herav 1600 hodeskader! I tillegg kommer tusenvis av småskader som ikke blir rapportert. Mange av ulykkene kunne vært unngått dersom foreldrene hadde ventet med å kjøpe tohjulingen til barnet var blitt eldre.

Skolealder

Både Statens Institutt for Folkehelse, Helserådet, Trygg Trafikk og Syklistenes Landsforening er enige om at altfor mange småbarn får tohjulssykkel for tidlig. - Vent til barnet nærmer seg skolealder før dere kjøper sykkel til dem. Og da må syklingen bare foregå inne på lukket og trafikktomt område. Når de kan begynne avhenger selvsagt litt av barnet selv og av utemiljøet, sier Trygg Trafikkdirektør, Leif Agnar Ellevset og Brit Kjølner i Folkehelsa. Begge retter en innstendig advarsel til dem som tror at de minste barna kan sykle trygt: - Tre-fire-åringer er for små til slike sykler. De klarer kanskje å holde sykkelen i balanse. Men de klarer verken å koordinere sine handlinger eller å forstå trafikkbildet og faresituasjonene rundt seg, sier Kjølner. Han har jobbet med forebygging av sykkelulykker blant barn i en årrekke.

Livsfarlig prestisje

- Enkelte foreldre gir barna tohjulssykkel nærmest i dåpsgave. Jo tidligere de kan sykle, jo stoltere blir foreldrene. Denne prestisjen kan være svært farlig. Det er viktig å få bukt med dette problemet, sier Kjølner videre. - Jeg skjønner at det er veldig vanskelig å holde igjen når alle naboungene får sykkel. - Slipp ikke barna ut i trafikken på sykkel før de er 11-12 år gamle. Yngre barn er vanligvis ikke modne nok til å sykle på gater og veier med biltrafikk før de når denne alderen, sier ekspertene samstemt. De understreker at det er viktig at barna får trene mye før de slippes ut i trafikkerte områder. - Det er ikke nok å plutselig sende 12-åringen alene ut i trafikken. Mange foreldre er imidlertid for dristige når de sykler sammen med barna. Barn blir lett skremt av store lastebiler, og dermed kan dramatiske situasjoner oppstå, selv om mor eller far er rett bak dem. Men det er ikke bare biler som er farlige. En oversikt over sykkelskader i fire norske kommuner viser at 85 prosent av sykkelskadene skjer i enesituasjoner. Altså uten bil innblandet. - Ikke la barna sykle i trafikken før de skal opp i 4. klasse. Og da først etter grundig opplæring og mye trening, mener Syklistenes Landsforenings generalsekretær Trond Berget.