SITTER FAST PÅ ATATÜRK: I et lekerom i kjelleren på Atatürk flyplass, tilbragte familiene Grønnevik Fjeld og Iversen natta. De landet på flyplassen i Istanbul like før klokka 23.00 fredag kveld. Da var landet i kaos etter et kuppforsøk. Foto: Privat
SITTER FAST PÅ ATATÜRK: I et lekerom i kjelleren på Atatürk flyplass, tilbragte familiene Grønnevik Fjeld og Iversen natta. De landet på flyplassen i Istanbul like før klokka 23.00 fredag kveld. Da var landet i kaos etter et kuppforsøk. Foto: PrivatVis mer

Norske barnefamilier landet midt i militærkuppet. Et døgn seinere er de der ennå: - Vil bare komme oss bort

Mellomlandet i Istanbul. Utafor rullet stridsvogner som forsøkte å gjennomføre et militærkupp i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før klokka 23.00 lokal tid fredag, landet de to norske småbarnsfamiliene Iversen og Grønnevik Fjeld på Atatürk flyplass i Istanbul.

Da var det tyrkiske militærets kuppforsøk i gang for fullt. Gjennom den samme kvelden og natta, var Tyrkia i krise. Det er først nå, nesten et døgn seinere situasjonen begynner å bli avklart.

PRØVER Å SOVE: Fra venstre: Pia Grønnevik Fjeld, Tina Grønnevik Fjeld, Leona Grønnevik Fjeld, Nora Iversen og Victor Iversen. Foto: Privat.
PRØVER Å SOVE: Fra venstre: Pia Grønnevik Fjeld, Tina Grønnevik Fjeld, Leona Grønnevik Fjeld, Nora Iversen og Victor Iversen. Foto: Privat. Vis mer

Men for de norske småbarnsfamiliene, er situasjonen fremdeles frustrerende uavklart. Da Dagbladet kontaktet Fredrik Iversen igjen etter klokka 20.00 norsk tid, hadde han, sin egen og den andre familien stått i kø i over fire timer for å få informasjon fra transfer-desken om hva de skal foreta seg.

Erstatningsflyet de skulle ha tatt til Maldivene tidligere i dag, ble kansellert.

- Nå har vi stått her i over fire timer, men vi er fortsatt bare litt over halvveis, sier Iversen til Dagbladet.

STORE ØDELEGGELSER: Parlamentsmedlem Utku Mahmut Tanal viser ødeleggelsene på parlamentsbygget i Ankara, via Periscope. Parlamentet ble bombet under kuppforsøket. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært helt kaos her i dag, legger han til.

Håper å nå nattfly

Håpet, forteller Iversen, er å kunne komme seg om bord et fly til Maldivene som etter planen skal gå fra Atatürk flyplass klokka 02.00 i natt.

- Vi håper det er plasser på det flyet. Vi klynger oss til håpet om at vi kommer oss bort herfra, sier Iversen.

ANGIPER SOLDATEN: Her blir en soldat brutalt spraket på av en sivil mann lørdag, etter kuppforsøket som startet kvelden før. Til slutt blir soldaten reddet ut av en politimann. Video: CNN Vis mer

Gjengen, som består av to foreldrepar med to barn hver, har ikke ønsket å forlate flyplassen.

- Vi er ikke lystne på å gå ut av flyplassen med barna, selv om alle ansatte her sier det er trygt. Vi vil helst holde oss her, og finne oss en måte på å komme oss videre herfra, sier Iversen.

- Vil bare komme oss bort

DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Og selv om familien håper å nå et fly til Maldivene direkte fra Istanbul, er det ikke så nøye for dem hvor de får et fly til.

- Vi vil bare komme oss bort herfra. Uansett hvor vi kommer, er det mer stabilt og mye mindre uforutsigbart, sier Iversen.

HØYT SMELL: En politiker sendte direkte fra et møte i parlamentet da en bombe traff parlamentsbygningen. Video: Periscope/aysesula via Storyful Vis mer

På tross av at de to familiene har vært på flyplassen i nesten 24 timer, mange av timene med en særdeles dramatisk og uavklart situasjon i resten av landet, er de ved relativt godt mot, ifølge familiefaren Iversen.

- Vi har fått mye støtte hjemmefra, det har varmet. Og vi holder hverandre opp, sier han.

- Alle ble redde

Selv om natta har vært forholdsvis rolig på Atatürk flyplass, var det noen episoder på flyplassen i natt som var ubehagelige for familien.

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer

- Ansatte på flyplassen kom løpende inn i loungen, som er i kjelleren. Skoene til de ansatte klakket på marmor-gulvet og lagde mye lyd, og det ble mye skrik. Folk gråt, alle ble redde, og alle gjemte seg, sa familiefaren til Dagbladet i natt.

Det hele roet seg imidlertid ganske raskt.

Barna ble redde

Familiene fant en viss grad av ro inne på et lekerom i kjelleren av loungen. Barna deres, som er i alderen fra seks til ti år, forsøkte å sove ved jevne mellomrom.

- Men de ble litt redde, og synes dette er ubehagelig. Det er mange engstelige folk rundt oss, og av og til kommer det noen som gråter, sa Iversen.

TAR OVER: Soldater tar seg inn i flere av de store mediehusene i Tyrkia, her CNN Turk. Video: CNN Vis mer