MANGE BARN: I går reddet den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» over 90 migranter i land utenfor Lesbos. Den yngste var bare 2 år gammel. Foto: Kripos
MANGE BARN: I går reddet den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» over 90 migranter i land utenfor Lesbos. Den yngste var bare 2 år gammel. Foto: KriposVis mer

Norske båter har reddet 4563 migranter siden juni: - Å se all elendigheten gjør noe med en

Norsk styrkesjef forteller om foreldreløse barn og barn født på båtflukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mengden av mennesker og den desperate situasjonen de befinner seg i, har gjort inntrykk. Jeg var ikke forberedt på at det skulle være så mange små barn blant migrantene, sier Lise Dunham.

Hun er styrkesjef på «Siem Pilot», som er en av de to norske båtene som bistår i redningsarbeidet av båtfyktninger i Middelhavet.

Etter at båten ble satt inn i arbeidet i starten av juni i år, har mannskapet om bord reddet 4300 mennesker. Det viser nye tall Kripos la fram i dag.

BIDRAR: Styrkesjef Lise Dunham på «Siem Pilot», beskriver redningsarbeidet som krevende men viktig.  - Jeg er utrolig stolt over å kunne bidra med å hjelpe noen av dem som har satt seg om bord i en båt med livet som innsats, sier hun til Dagbladet. Foto: Kripos.
BIDRAR: Styrkesjef Lise Dunham på «Siem Pilot», beskriver redningsarbeidet som krevende men viktig. - Jeg er utrolig stolt over å kunne bidra med å hjelpe noen av dem som har satt seg om bord i en båt med livet som innsats, sier hun til Dagbladet. Foto: Kripos. Vis mer

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss», som er det andre norske skipet som deltar i operasjoner i Middelhavet, har til nå reddet 263 migranter i Hellas, opplyser Kripos.

Livet som innsats Lise Dunham sier til Dagbladet at arbeidet føles viktig.

- Dette er nok det mest krevende jeg har vært med på som politi og menneske. Men jeg er utrolig stolt over å kunne bidra med å hjelpe noen av dem som har satt seg om bord i en båt med livet som innsats, sier hun.

Besetningen på «Siem Pilot» består av totalt 30 nordmenn; 20 med bakgrunn fra politiet og forsvaret, samt 10 sivile.

FØDT PÅ FLUKT: Under Siem Pilots sjette redningsaksjon i slutten av juli ble over 90 barn og 300 voksne reddet fra en overfylt fiskebåt. En av flykningene om bord var et spebarn.
- Det var en helt spesiell følelse å se et spedbarn som kun var få dager gammel bli løftet inn på skipet. Migrantbåten har mest sannsynlig vært ute over åtte døgn, så barnet er født om bord, sier styrkesjef Lise Dunham. Foto: Kripos
FØDT PÅ FLUKT: Under Siem Pilots sjette redningsaksjon i slutten av juli ble over 90 barn og 300 voksne reddet fra en overfylt fiskebåt. En av flykningene om bord var et spebarn. - Det var en helt spesiell følelse å se et spedbarn som kun var få dager gammel bli løftet inn på skipet. Migrantbåten har mest sannsynlig vært ute over åtte døgn, så barnet er født om bord, sier styrkesjef Lise Dunham. Foto: Kripos Vis mer

- Vi er en godt forberedt gjeng og har god erfaring fra arbeid hjemmefra, men å komme hit og se all denne elendigheten gjør noe med en. Og det å se barn på flukt er ikke greit for noen, sier Dunham.

Født på flukt Den 31. juli, under «Siem Poilots» sjette redningsaksjon, ble 92 barn berget fra en overfylt egyptisk fiskebåt.

Ett av disse barna hadde blitt født i løpet av den åtte dager lange reisen.

Å se dette spebarnet bli løftet inn på «Siem Pilot» var en spesiell følelse, ifølge Dunham.

- Det var 400 mennesker i fiskebåten. Den var cirka 23 meter lang, så migrantene satt som sild i tønne; på taket, i styrhuset og over og under dekk. Hvordan dette barnet var blitt født, vet vi ikke. Men det gikk bra med ham, sier Dunham.

Foreldreløse Mange av barna de redder, flykter uten foreldre, forteller styrkesjefen.

MANGE BARN: Tidligere denne uka ble 395 migranter tatt ombord i «Siem Pilot» under en redningsaksjon. 154 av disse var barn, og mange av dem under fem år, opplyser Kripos. Foto: Kripos
MANGE BARN: Tidligere denne uka ble 395 migranter tatt ombord i «Siem Pilot» under en redningsaksjon. 154 av disse var barn, og mange av dem under fem år, opplyser Kripos. Foto: Kripos Vis mer

- I forrige runde berget vi 100 unge gutter fra Egypt. De var alle mellom 10 og 15 år gamle, sendt ut av foreldre som ikke kunne tilby dem noen god framtid i hjemlandet. Det var vondt å se på, sier hun.

- Hvem er menneskene dere redder?

- Det er ikke så lett å si. I løpet av de tre siste oppdragene har vi reddet veldig forskjellige typer mennesker. Under de to første oppdragene var de fleste migrantene fra Syria og Irak. I den siste aksjonen kom migrantene fra så og si hele Afrika. Hovedmengden var fra Bangladesh, Marokko og Nigeria, men totalt var det personer fra 25 land.

- Fellestrekket er at dette er mennesker i nød, som håper å komme til noe bedre. Mange kommer fra krig og forfølgelse, andre fra sterk fattigdom. Dette er personer som ikke har noe å tape, som viser stor takknemlighet når de endelig får hjelp, fortsetter Dunham.

Usikker framtid Etter at mannskapet på «Siem Pilot» har reddet flyktningene fra sine dårlige farkoster, frakter de dem inn til en kai der italienske myndigheter overtar ansvaret.

- Det er rart å forlate dem der, spesielt alle barna. Vi gjør oss mange tanker om hva slags liv som venter dem, og er opptatt av at de skal bli behandlet bra, sier Dunham.

I GUMMIBÅT: 
Den 5. august reddet mannskapet på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» 114 migranter på vei til Hellas. 55 personer som kom i en fullstappet gummibåt ble da tatt om bord i redningsskøyta. I denne gruppa var det 8 barn, det minste cirka 2 måneder gammelt. Mange av migrantene lå i vannet da de ble reddet.  Foto: Kripos Foto: Kripos
I GUMMIBÅT: Den 5. august reddet mannskapet på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» 114 migranter på vei til Hellas. 55 personer som kom i en fullstappet gummibåt ble da tatt om bord i redningsskøyta. I denne gruppa var det 8 barn, det minste cirka 2 måneder gammelt. Mange av migrantene lå i vannet da de ble reddet. Foto: Kripos Foto: Kripos Vis mer

«Siem Pilot» tilhører kristiansandsrederiet Siem Offshore, og ble tidlig i juni satt inn i arbeidet med å plukke opp båtflyktninger som kommer over Middelhavet i dårlige farkoster. Båten er en del av Operasjon Triton.

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» patruljerer grensa mellom Hellas og Tyrkia. Båten er del av EU-operasjonen Poseidon der til sammen 14 europeiske nasjoner bidrar med personell og utstyr.

Omkom Ifølge Al Jazeera anslås det at mer enn 2000 mennesker har omkommet i forsøket på å flykte over til et bedre liv i Europa.

En av disse var en ung, syrisk 22-åring ved navn Mouaz, som hadde forsøkt å ta seg til Europa. Liket av ham ble funnet i en dykkerdrakt på Lista i Norge i februar i år.

Dagbladets journalist klarte å identifisere mannen via en DNA-prøve. Saken om Våtdraktmysteriet sto på trykk i Magasinet 13. juni.

REDDET 800: Natt til fredag reddet besetningen på «Siem Pilot» 800 flyktninger i en aksjon. Så mange mennesker har det aldri vært om bord på båten før.
Foto: Kripos
REDDET 800: Natt til fredag reddet besetningen på «Siem Pilot» 800 flyktninger i en aksjon. Så mange mennesker har det aldri vært om bord på båten før. Foto: Kripos Vis mer