Norske bedrifter med bestikkelser

Norske bedrifter i Øst-Europa bruker årlig omkring 225 millioner i bestikkelser, viser anslag fra Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene må til «for å få ting gjort» og blir brukt til å bestikke lokale politikere, byråkrater og offentlige tjenestemenn. Dette koster bedriftene minst 2,2 prosent av det de tjener.

Tallene er hentet fra en undersøkelse Verdensbanken har gjort blant 3000 bedriftsledere i selskaper som opererer i de tidligere østblokklandene.

Vestlige bedrifter slipper billig unna i forhold til de lokale foretakene, som i Øst-Europa må bruke opp mot en fjerdedel av fortjenesten på bestikkelser.

- Mange norske bedrifter har erfart at de har tapt kontrakter, oppdrag og leveranser som følge av korrupsjon. Etterhvert som bedriftene internasjonaliserer seg, har problemet blitt mer aktuelt. Vi mener derfor det er behov for å øke kunnskapen om fenomenet og problemet, og etablere holdninger og hjelpemidler for å kunne arbeide mot korrupsjon, sier viseadministrerende direktør i NHO, Kristin Clemet, til Aftenposten. Hun ser ikke bort fra at norske bedrifter som kommer til utlandet, er litt naive i forhold til korrupsjon, siden dette ikke er et utbredt problem her i landet.

I dag arrangerer NHO en konferanse som setter fokus nettopp på kampen mot korrupsjon.