PÅ FLYTTEFOT: Denne karen - eller dama - er en av 17 bevere som har flyttet fra Telemark til Skottland for å gjenoppbygge beverbestanden i Storbritannia. Foto: Høgskolen i Telemark
PÅ FLYTTEFOT: Denne karen - eller dama - er en av 17 bevere som har flyttet fra Telemark til Skottland for å gjenoppbygge beverbestanden i Storbritannia. Foto: Høgskolen i TelemarkVis mer

Norske bevere flyttet til Skottland

Fire familier er på plass i sitt nye hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ankom de fire beverfamiliene - totalt 17 stykker med stort og smått - England.

Beverne, som kommer fra Telemark, må sitte i karantene i seks måneder før de slippes ut i skotsk natur i Knapdale i Argyll, skriver Times online.

I går ble de fulgt til Gardermoen og på fly til Heathrow i London av fire representanter fra Høgskolen i Telemark. Nå venter karantene før de igjen får komme ut i sitt rette element. I et nytt land.

Små unger
De fire familiene består hver av mor og far, med hver sine barn mellom ett og tre år. Målet er å gjeninnføre beverbestanden i Storbritannia, etter at den ble utryddet.

- Beveren hører opprinnelig hjemme i Storbritannia, men ble utryddet på grunn av utstrakt jakt for 400 år siden, sier prosjektmanager Simon Jones.

I Telemark brukte man lang tid på å finne og få tak i beverne. Beveren er nemlig veldig sky, og lar seg svært motvillig fange.
- Dette var en komplisert prosess. Det norske teamet brukte lang tid i spesielle områder for å identifisere familiegrupper, og sørge for at ingen ble etterlatt, sier Iain Valentine, fra the Royal Zoological Society.

Miljøvernminister på norgestur
I juni var den skotske miljøvernministeren Michael Rusell på besøk i Lunde i Telemark for å studere beverbestanden skriver  Telemarksavisa.

Besøket ble en stor suksess: Teamet klarte nemlig å spore opp og fange den gamle beveren «Grønn Grønn». Han har fått navnet sitt etter de to grønne merkelappene han har i øret, som stammer fra tidligere merking.

Med den skotske ministeren som nysgjerrig tilskuer ble Grønn Grønn hentet opp med hov, tatt med på land, og undersøkt etter alle kunstens regler. Så ble han sluppet fri igjen.

Nå har altså flere av hans artsfrender tatt veien over Nordsjøen til Skottland.

Beverprofessor og primus motor bak reisen, Frank Rosell, har reist til England sammen med sine venner, og var ikke å få fatt i på mobiltelefon. Den svarte på engelsk. Og dama på sentralbordet svarte: - Han er sikkert ute sammen med beverne.