NORDMENN SKYLDER STORE PENGESUMMER: I årsavgift. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NORDMENN SKYLDER STORE PENGESUMMER: I årsavgift. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Norske bileiere skylder 713 millioner kroner

Har ennå ikke betalt årsavgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Nordmenn skylder ikke mindre enn 713 millioner kroner i årsavgift på bil, melder Tollvesenet på sine nettsider.

Hele 308.005 enkeltpersoner har mottatt purring.


Tollvesenet sendte i februar ut krav om årsavgift for 3,3 millioner kjøretøy med betalingsfrist 22. mars. Samlet gjenstår 308 005 krav, eller 9,3 prosent.


Store summer

Årsavgifta gir staten 8,1 milliardar kroner i inntekter årlig, og ifølge tall fra Tollvesenet er det Sogn og Fjordane som er best på å betale årsavgiften dette året. Der er det bare 7 prosent av kravene som ennå er ubetalte. Verstingene finner vi i Finnmark, der hele 11,2 prosent får purringer i posten


Dag Ramsjø, kontorsjef i tollregionen Oslo og Akershus, opplyser overfor Dagbladet at det er snakk om store summer.


- Med alle genererte krav drar vi inn til sammen 8,1 milliarder kroner i året, så det er i underkant av 10 prosent som ennå ikke har betalt. Men det er snakk om store summer, ja, sier han.  

Ifølge Ramsjø har det vært en liten økning i antall purringer fra i fjor. Da var det 298 000 nordmenn som mottok purrekrav.

- Nå er det fullt trykk. Vi jobber på spreng for å betjene henvendelser. Det er stort sett to hovedgrupper som kontakter oss. De som av årsaker ikke har betalingsevne eller vilje, også er det de som mener at de ikke har mottatt hovedkravet. Så kan man jo ha en rekke andre forklaringer under begge disse hovedgruppene, påpeker han.

Frist 21. mai
Til de som påberoper seg å ikke ha mottatt hovedkravet har Ramsjø en ting å si:

- I forskriften til årsavgiften, paragraf 2, står det at selv om man ikke har mottatt et hovedkrav, skal man likevel betale årsavgiften til rett tid. Da må man vite kidnummeret og årsavgiftskravet det aktuelle året. Alt dette får man opplyst om man går inn på våre nettsider eller ringer oss.

- Får dere noen kreative unnskyldninger på hvofor folk ikke har husket å betale årsavgifta?

- Vi har noen gjengangere som at regningen har blåst bort eller at bikkja har spist den opp. Det er en del kreative forklaringer. Og det er fordi det nå er tilleggskravet på 250 kr som folk opplever som et straffegebyr. Men dette er en fryktelig firkantet bestemmelse.

- Så man kan ikke sno seg unna ved å ta en hyggelig telefon til dere?

- Vi er helt nøytrale tjenestemenn. Vi blir etterprøvd av Riksrevisjonen og kan ikke bare slette eller refundere noe. Dette er alles penger det er snakk om.

De som ikke har betalt kravet til riktig tid, må betale en tilleggsavgift på 250 kroner.

Hvis Tollvesenet ikke mottar betalingen innen 21. mai vedtar de kjøretøyet avskiltet.