Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske biler sprengt i Irak

Biler som er stjålet i Norge er blitt funnet i Irak, brukt i selvmordsaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder spesialutreder Geir Skjelstad i Hera AS, som på oppdrag fra et finansieringsselskap har hentet hjem en rekke stjålne biler fra Irak.

57 stjålne biler til en samlet verdi av mellom 15 og 20 millioner kroner ble i 2003-2004 smuglet til Irak via Syria og Tyrkia.

- 40 av bilene gikk til de kurdiske områdene i Nord-Irak og 17 biler gikk andre steder. Flere av dem ble smuglet inn i det sørlige Irak, forteller Skjelstad til Aftenposten.

- Opplysningene går på at de er benyttet i selvmordsaksjoner eller på annen måte i terrorvirksomhet, sier Skjelstad.

Han sitter også på opplysninger om at stjålne biler fra Norge har funnet veien til Afghanistan, og minner om at det samme skjedde på Balkan da krigen raste der.

Forsikringsbransjen har lenge hatt mistanke om at stjålne biler fra Norge har finansiert våpen og terror.

- Mye tyder på at vestlig etterretning har mye å hente på å nøste i virksomheten til de involverte kriminelle nettverkene i sin jakt etter terrorgrupperinger, ser utredningsleder Olav Paul Fjælberg i Gjensidige.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vil overfor Aftenposten ikke påstandene om at biler fra Norge har endt opp som bilbomber i Irak.

DAGLIG SKUE: Utbombede bilvrak er dagligdags i krigsherjede Irak. Nå kan også stjålne norske biler ha blitt sprengt til fillebiter. Foto: Reuters/Scanpix
DAGLIG SKUE: Utbombede bilvrak er dagligdags i krigsherjede Irak. Nå kan også stjålne norske biler ha blitt sprengt til fillebiter. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

(NTB)