Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske blitzere i voldelige opptøyer i Danmark

Minst 20 norske ungdommer er med i opptøyene som pågår nå. Rundt 200 er pågrepet og flere alvorlig skadd i opptøyene så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere ungdommer er overkjørt av politiets kjøretøy, ifølge en journalist fra det danske nyhetsbyrået Ritzau, som befinner seg på stedet. Og mange er hardt skadd etter at radikale ungdommer, politifolk og medlemmer av en MC-gjeng støtte sammen i København.

Politiet anholdt rundt 200 ungdommer, melder den danske avisen politiken.dk.

Politiets biler ble bombardert med brostein, flasker og kraftige kanonslag. Og politiet svarte med å bruke tåregass, og med å sperre inn demonstranter ved bruk av store vogner som er til spesialbruk under demonstrasjoner, såkalte «hollændervogner,» ifølge den danske avisen politiken.dk. 

20 nordmenn med

- Åtte personer fra Uffa i Trondheim har reist ned, i tillegg til en del fra Blitz. Jeg regner med at det er over 20 nordmenn der, sier en kvinne som er en del av Uffa-miljøet i Trondheim.

Hun forteller at det har vært snakk om å støtte de danske ungdomsaktivistene lenge. De norske ungdommene som har reist ned er alle i 20-årsalderen.

Det er ikke kjent om noen av de norske aktivistene er skadd i opptøyene.

I august tok demonstranter fra Blitz seg ulovlig inn til den danske ambassaden i Oslo til støtte for det ser på som sin danske søsterorganisasjon. Ifølge Blitz.no deltok også flere nordmenn på markeringer i København 23. og 24 september, og pønkerne lovte å fortsette kampen.

image: Norske blitzere i voldelige opptøyer i Danmark

Startskudd

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som er skadd i demonstrasjonen som har vært planlagt lenge.

Ifølge avisen BT.no ble det avfyrt et signal som kunne ses over store deler av Danmark, før det stormet ut hundrevis av demnostranter i gatene. Mange av demonstrantene var sortkledde og maskerte. Og det var da politiet gikk inn i folkemengden at hundrevis av demonstranter gikk til motangrep.

Demonstrantene har bygd barrikader av avfallascontainerer utefor ungdomshuset i Nørrebro. Og det er tent bål flere steder. Politiet er ikke de eneste som har fått kjent ungdommenes vrede, demonstrantene har også kastet brostein på en McDonalds restaurant i området, skriver avisen ekstraavisen.dk.

Kamp for okkupert hus

Den omfattende demonstrasjonen er arrangert av ungdommer fra Nørrebro-huset, som tilsvarer det norske Blitz-huset. De har vært i konflikt med politiet etter at en rettssak i august avgjorde at huset i Jagtvej 69 på Nørrebro tilhører den kristne menigheten Faderhuset fordi Købehavn kommune solgte bygget, og at ungdommene derfor må kastes ut.

Nørrebro-ungdommene har tidligere kalt på internasjonal støtte til ungdomshuset. I en løpeseddel, som ble gitt ut for en måned siden kunngjorde ungdomshuset «Nedtelling til Ragnarok». Løpesedlene var skrevet på engelsk i tillegg til dansk, det ble samtidig gjort klart at ungdomshuset ikke tar ansvar for hva utenlandske aktivister kan finne på når de kommer til Danmark.

Ungdommene skulle etter planen kastes ut fra det okkuperte huset den 14. desember.

FLERE SKADD: Flere aktivister og politimenn er fraktet til sykehus etter opptøyene i København. Foto: SCANPIX
FLERE SKADD: Flere aktivister og politimenn er fraktet til sykehus etter opptøyene i København. Foto: SCANPIX Vis mer

Har du førstehånds informasjon om gatekampene, bilder eller kontaktinformasjon til norske aktivister? Ta kontakt med Dagbladet med sms/mms til 2400, telefon 24 00 00 00 eller epost 2400@dagbladet.no. Alle nyttige tips blir honorert.

Dagbladet.no kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!