Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske bønder får stadig mer gjeld

De siste fem årene har norske bønder økt gjelden med 11 milliarder kroner. Totalt skylder norske bønder nå rundt 41 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norsk Bondelag reagerer på tallene fra Norsk institutt for landbruksforskning.


- Det er all grunn til å være bekymret over situasjonen, sier Arild Bustnes, sjef for regnskap og juss i Bondelaget til Nationen.

En endring i skattesystemet gjør at midler som før kunne pløyes tilbake til investeringer uten store skattemessige konsekvenser, nå ikke kan benyttes på samme måte. Dermed blir mye av satsingen til norske bønder lånefinansiert.

Med høye investeringskostnader er mange norske bønder utsatt for rentesvingninger.

- Svineprodusenter er sårbare for svingninger i markedet både på uttakspris og kraftfôrpris. Det som har skjedd nå, er at kraftfôrprisen har økt mer enn jordbruksforhandlingene tok høyde for, sier Asbjørn Schjerve, organisasjonssjef i Norsvin.

Kraftfôrprisene alene utgjør nærmere 84 prosent av de variable kostnadene for svineprodusenter, slik at bare en liten økning kan få store konsekvenser.

(NTB)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media