Witvlei Meat:  Har ikke utviklet seg slik som forventet for Nortura. Foto: Anders Horntvedt, Finansavisen.
Witvlei Meat: Har ikke utviklet seg slik som forventet for Nortura. Foto: Anders Horntvedt, Finansavisen.Vis mer

Norske bønder har tapt millioner i Afrika

Millioner av kroner er blåst bort og flere hundre personer har mistet jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I 2010 kjøpte Nortura seg inn i et slakteri i Namibia. Det utviklet seg ikke som forventet. Finansavisen kan fortelle at investeringen er tapt, minst 200 personer har mistet jobben, og eierne krangler seg imellom.

Ikke fornøyd med investeringen - Vi er fornøyd med at vi har involvert oss i kjøp av kjøtt fra Namibia, men vi er selvfølgelig ikke fornøyd med investeringen i Witvlei Meat, sier Norturas informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje til Finansavisen.

I 2010 ble Nortura hjertelig mottatt da selskapet kom inn på eiersiden i det privateide slakteriet, som ligger i et av de fattigste områdene i Namibia, omtrent 150 kilometer øst for hovedstaden Windhoek.

Seks år senere er det bare ruiner igjen av investeringen, som i årsrapporten for 2011 ble bokført til 7,5 millioner kroner. Verdien av eierposten på 30 prosent i selskapet ble satt til null i årsrapporten for 2014.

Irritasjon Spesielt har det skapt irritasjon blant de afrikanske eierne at Nortura har kjøpt kjøtt både fra Witvlei Meat og fra MeatCo, selskapets argeste konkurrent i Namibia.

- Er det ikke mest fornuftig og lojalt å satse kun på selskapet der dere er medeiere?

- Witvlei har også vært Nortura-konsernets hovedleverandør av kjøtt fra Namibia. Noridane har kjøpt hele Witvleis kvote. Tilgangen fra denne leverandøren har imidlertid vært begrenset. Derfor har vi også vært nødt til å kjøpe fra andre eksportører, sier Elin Ytterdahl Tohje til Finansavisen.

Flere nyheter Soros: - Europa står på kanten til kollaps
Dette må til for å stabilisere Kina-kaoset