Norske bønder på støtte-toppen

Får nest mest i verden. Lundteigen krever mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bare islandske bønder får mer overføringer og støtte fra staten enn norske bønder.

OECD\'s årlige landbruksrapport viser at norske bønder fikk 65 prosent av sine inntekter fra statlig støtte i 2006, skriver Nationen.

Dette er 1 prosent mindre enn året før.

Islendingene fikk 66 prosent, sveitsiske bønder fikk 63 prosent og sør-koreanske 63 prosent i støtte i fjor.

I Japen fikk bøndene 53 prosent av inntektene i form av overføringer/tilskudd. I USA er det 11 prosent.

EU gir mest

I EU gir hele 110 milliarder euro ( 850 milliarder kroner) i støtte i landbruksstøtte, noe som tilsvarer 30 milliarder pr. medlemsland.

Selv om summen er enorm, utgjør støttenivået «bare» 32 prosent.

MELKE-STØTTE: Norske bønder får subsidier via statsbudsjettet til bl.a. melkeproduksjon for at melka til forbruker ikke skal bli altfor dyr. Subsidiene skal også bidra til å opprettholde melkeproduksjon i Norge. FOTO: SCANPIX
MELKE-STØTTE: Norske bønder får subsidier via statsbudsjettet til bl.a. melkeproduksjon for at melka til forbruker ikke skal bli altfor dyr. Subsidiene skal også bidra til å opprettholde melkeproduksjon i Norge. FOTO: SCANPIX Vis mer

Til sammenligning utgjør norsk landbruksstøtte i følge OECD 18 milliarder kroner.

Tollvern er med

OECDs oversikt gjelder landbrukspolitikken i de 30 mest utviklede statenes fellesorganisasjon.

Med støtte menes ikke bare subsidier og overføringer via statsbudsjettet, men også verdien av tollvernet, som er den merprisen innenlandske bønder kan få i forhold til verdensmarkedets priser.

Verste krise

Nationen skriver også at Per Olaf Lundteigen (Sp) mener norsk landbruk er inne i sin verste krise på nesten 40 år. Han krever at regjeringen må komme med et kraftig løft for bøndene.

- Skal vi få tilbake framtidstroen og optimismen, det som gjør at ungdommen vil overta gården, må det en betydelig inntektsøkning til, er den krystallklare meldingen fra Senterpartiets mann i finanskomiteen på Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer