Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske borgere er rettsløse

Utsettes du for noe kriminelt i Thailand, kan du ifølge advokat Brynjar Meling bare glemme å få hjelp av norske myndigheter.

SLETT ARBEID: Advokat Brynjar Meling advarer folk mot å reise til Thailand. Skulle det skje deg noe, får du ifølge ham mangelfull oppfølging av norske myndigheter og er overgitt det lokale politiets slette innsats. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SLETT ARBEID: Advokat Brynjar Meling advarer folk mot å reise til Thailand. Skulle det skje deg noe, får du ifølge ham mangelfull oppfølging av norske myndigheter og er overgitt det lokale politiets slette innsats. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Advokat Brynjar Meling og hans juridiske rådgiver Bjørn André Gulstad er oppgitte over det thailandske politiets slette etterforskning, og norske myndigheters totale fravær av engasjement i drapet på Simen Sparre Knudsen (47).

Smilenes land, med palmesus og hvite strender har også en helt annen og dystrere side. Ifølge Meling forekommer vold og drap i større omfang enn offisiell statistikk skulle tilsi. Den manglende interessen norske myndigheter viser, mener Meling at alle reiselystne nordmenn bør merke seg.

Norske borgere bør være klar over at de ikke får noen oppfølging fra norske myndigheter om det skjer noe kriminelt, sier Brynjar Meling til Dagbladet.

Rettsløse nordmenn
Mandag sto Simens søster, Pia Sparre Hellenes (45), fram og fortalte sin historie i Dagbladet. Hun retter sterk kritikk mot norske myndigheter som ikke har engasjert seg i den nå to år gamle drapssaken. Til tross for gjentatte purringer har hun ikke hørt et ord fra norske myndigheter.

— Realiteten er at flere titusen nordmenn besøker Thailand hvert år. Dersom det tilstøter en norsk statsborger noe av alvorlig karakter, er vedkommende ikke garantert en grundig politietterforskning. Om norsk politi opptrer like passivt som i denne saken, er norske borgere i realiteten nærmest rettsløse dersom det tilstøter dem noe, sier Gulstad til Dagbladet.

Ifølge Meling er ikke drapet på Sparre Knudsen enestående i sitt slag.

Våre undersøkelser i Thailand viser at det er store mørketall for hva utenlandske borgere utsettes for i landet, sier Meling.

Null kunnskap
På vegne av Simens søster sendte Meling og Gulstad 29 spørsmål til norsk politi i april. Noe svar har de aldri fått. Til Dagbladet uttaler politiet i Larvik at de ikke har noen kunnskap om etterforskningen i Thailand.

FAMILIEMANN: Onsdag er det to år siden seniorkapteinen Simen Sparre Knudsen (47) ble drept i Thailand. Han bodde på Phuket sammen med sin kone og deres sønn. Foto: Privat
FAMILIEMANN: Onsdag er det to år siden seniorkapteinen Simen Sparre Knudsen (47) ble drept i Thailand. Han bodde på Phuket sammen med sin kone og deres sønn. Foto: Privat Vis mer

— Den ærligheten takker jeg for. Det er nettopp det som er problemet — og vårt poeng. Norske myndigheter kan etterforske saker i utlandet om de vil. Spørsmålet er hvorfor de ikke ønsker å gjøre det, sier Meling.

Søsteren venter
Simens søster reagerer også på politiets svar.

— Vi har aldri krevd at norsk politi skulle oppklare saken, men derimot at de skulle holde seg oppdatert om sakens faktiske og rettslige sider, slik at de til enhver tid hadde kunnskap om hva de kunne bidra med eller eventuelt foreta seg i henhold til etterforskningen i Thailand, sier Pia Sparre Hellenes.

— Som tidligere påpekt, er det den manglende kunnskapen som er systemsvikten i denne saken. Det er her det har sviktet, sier Gulstad.

Grunnleggende svikt
Advokatene mener staten på denne måten fraskriver seg alt ansvar.

— Når politiet ikke sørger for å være tilstrekkelig orientert om de rettslige og faktiske omstendigheter i saken, har rettsstaten Norge sviktet det mest grunnleggende vernet som et engasjement fra politiet ville ha ivaretatt. Dette er en situasjon som er uholdbar, og en realitet som nordmenn bør være klar over når de reiser til land som Thailand, sier Gulstad.

Ber om oppdatering
Nå håper de på vegne av pårørende at høyere myndighet griper inn.

FORTVILER: I to år har Simens søster, Pia Sparre Hellenes, bedt norske politimyndigheter informere henne om drapsetterforskningen. Hun venter fortsatt på svar. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FORTVILER: I to år har Simens søster, Pia Sparre Hellenes, bedt norske politimyndigheter informere henne om drapsetterforskningen. Hun venter fortsatt på svar. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

— Det eneste riktige politiet kan gjøre i denne saken, er å foreta en fullstendig evaluering av sakens opplysninger, eller rettere sagt mangelen på opplysninger — og deretter legge press på thailandske myndigheter basert på en fullstendig oppdatering av saken. Det hjelper ikke de pårørende eller saken at den norske ambassaden i Bangkok gjør jobben sin, når politiet svikter fullstendig i etterforskningen, sier han.

Skylder på hverandre
Politiet i Larvik fortalte Dagbladet mandag at alle henvendelser fra de pårørende er oversendt Kripos.

Det hevder Kripos er en sannhet med modifikasjoner.

— Larvik har ikke bedt Kripos om bistand, bare formidling via Interpol. Larvik har nok mer å svare for enn å sende oss ballen, sier informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos.

Svaret fra Kripos betyr i så tilfelle at Simens søster har bedt om informasjon om drapet i to år, uten at politiet har gjort noen som helt anstrengelse for å besvare de pårørendes spørsmål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling