Norske byer forbereder seg på nytt klima

Flere av de største norske byene er allerede i gang med å forberede seg på endringer i klimaet.

FORBEREDER SEG PÅ HØYERE HAVNIVÅ:  Norske byer forbereder seg på klimaendringene. Her fra Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FORBEREDER SEG PÅ HØYERE HAVNIVÅ: Norske byer forbereder seg på klimaendringene. Her fra Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Flere av de største norske byene er allerede i gang med å forberede seg på endringer i klimaet. Høyere havnivå og mer ekstremvær kan skape nye utfordringer i et varmere Norge.

Både i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo er det eksempler på at ny bebyggelse er trukket lenger unna sjøen de siste årene, som et sikkerhetstiltak i tilfelle havet stiger.

I tillegg jobbes det med oppgradering av avløpssystem, faren for ras og flom kartlegges og forskere trekkes inn for å beregne lokale klimaendringer.

Til sammen 13 byer deltar i et samarbeid for å lære av hverandres erfaringer både med utslippskutt og tilpasning til klimaendringer.

Bakgrunnen er en erkjennelse av at det trolig er for sent å stabilisere jordas temperatur på dagens nivå, uansett hvor flinke vi blir til å kutte utslipp av drivhusgasser.

Sikrer vassdrag

- Våre tiltak dreier seg om tilpasning til morgendagens klima, men også om å forholde seg til endringer vi ser i dag, sier Eva Britt Isager, klimasjef i Bergen kommune.

Hun forteller at flere av byens vassdrag skal sikres bedre for å unngå oversvømmelser. Kommunen samarbeider dessuten med forskere ved Bjerknes-senteret, som ligger i Bergen, for å beregne hvordan nedbør og havnivå vil bli i framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer