EKSKLUSIVT: Oslomannen David Smith er blant de 2000 studentene fra hele verden som får lov til å overvære seremonien på tirsdag på nært hold.  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
EKSKLUSIVT: Oslomannen David Smith er blant de 2000 studentene fra hele verden som får lov til å overvære seremonien på tirsdag på nært hold. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

Norske David (22) har orkesterplass på Obama-festen

Fikk eksklusiv invitasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Obama-tilhengere fra hele verden de siste ukene har slåss om billetter til den historiske innsettelsesseremonien i Washington D.C. på tirsdag, er 22 år gamle David Smith fra Oslo en av de svært få heldige som er invitert til orkesterplasser på vestsida av kongressbygningen.

I 2003 fikk mønstereleven Smith, som har britiske foreldre, gjennom sin videregående skole i Drammen tilbud om å delta på et prestisjetung internasjonalt diplomatikurs initiert av den amerikanske Kongressen, Global Young Leaders Conference (GYLC). Drøye fem år seinere har innsatsen den gang gitt ham inngangsbilletten til en av vår tids store historiske begivenheter.

Innsettelsesdagen har en beregnet prislapp på rundt en milliard kroner, og det er ventet at opptil et par millioner mennesker i Washington D.C. vil prøve  å få et glimt av seremonien.

- Trodde det var tull
22-åringen ble helt overrumplet da brevet fra GYLC dumpet ned i postkassen i februar i fjor, før noen visste hvem som kom til å bli valgt som president.

- Det var en vanvittig overraskelse, og først trodde jeg det bare var tull. Jeg fikk et brev som var stilet til foreldrene mine, der de grunngir invitasjonen med at jeg «har utmerket meg med mine lederegenskaper», forteller Smith til Dagbladet.no.

Invitasjonen gir adgang til en av de mest eksklusive publikumsavdelingene ved Capitol Hill-bygningen på tirsdag, og den norske 22-åringen vil sammen med rundt 2000 toppstudenter fra hele verden få se Barack Obama bli innsverget som USAs 44. president på svært nært hold.  De vil også få overvære paraden ned Pennsylvania Avenue, der den nye presidenten vil la seg hylle av velgerne i den nye, spesialbygde presidentlimousinen.

Smith har fulgt amerikansk politikk tett i mange år, og fikk i fjor med seg hele den spektakulære presidentvalgkampen tett gjennom media.

Han var definitivt blant dem som krysset fingrene for Obama, og har skyhøye forventninger til den politiske superstjernes første tale som president.

- Det var utrolig bra at det faktisk ble ham, og jeg tror talen blir ganske overveldende. Men jeg tror også den vil bære preg av litt ydmykhet, at landet og Obama har en jobb å gjøre framover, og at han vil fokusere på at USA må stå samlet som én nasjon.

Eksklusivt selskap
Smith dro til Washington D.C. i helga, og skal delta på flere dager med seminarer og mottagelser i regi av GYLC. Smith har betalt en kursavgift, men får tilgang til foredragsholdere som er få forunt.

- Vi vil få være med på paneldebatter og møter med Al Gore, Colin Powell og andre av de viktigste aktørene i Washington, sier Smith.

Han  jobber til daglig i et begravelsesbyrå og er trommeslager i flere band på Østlandet, men har tenkt å tjene opp penger til å ta fatt på videre utdanning innen internasjonal politikk, gjerne i utlandet. Ikke bli overrasket om han om noen år dukker opp igjen i media som høytstående diplomat.

- Det hadde vært innmari morsomt å jobbe med konfliktløsning på høyt internasjonalt plan, gjerne uavhengig av Norge, for eksempel i FN-regi, sier Smith, som i hvert fall får én drøm i oppfyllelse på tirsdag.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forberede meg mentalt på dette.

David Smith skal liveblogge innsettelsesseremonien for Dagbladet.no, som også har reportere på plass i Washington D.C. Følg med på tirsdag!

ENORM SEREMONI: Det er svært få av de mange hundre tusen som vil strømme til Capitol Hill på tirsdag som kommer til å få et glimt av den nye presidenten.
ENORM SEREMONI: Det er svært få av de mange hundre tusen som vil strømme til Capitol Hill på tirsdag som kommer til å få et glimt av den nye presidenten. Vis mer