FØRSTE KVINNE: Nyutnevnt viseadmiral Louise K. Dedichen blir første kvinne i NATOs militære råd. - Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven, sier Dedichen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FØRSTE KVINNE: Nyutnevnt viseadmiral Louise K. Dedichen blir første kvinne i NATOs militære råd. - Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven, sier Dedichen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Norske Dedichen historisk i NATO

Louise Dedichen ble i dag utnevnt til viseadmiral, og blir den første kvinnen i NATOs militære råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kontreadmiral Louise K. Dedichen (55) ble av Kongen i statsråd dag utnevnt til viseadmiral. Dedichen som de siste åra har styrt, og omorganisert all utdanning i Forsvaret, blir nå beordret til Brüssel. Der skal hun lede den norske Militærmisjonen.

Dedichen ble i 2008 utnevnt til kontreadmiral og var den første kvinnen som har blitt utnevnt til admiral/general-nivå i Norge.

Norges nye viseadmiral blir den første kvinnelige representanten på dette i nivået i den militære delen av NATO-alliansen gjennom tidene.

- Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven, og jobbe sammen med Forsvarsdepartementet, Forsvaret og NATO-alliansen, sier Louise Dedichen til Dagbladet.

Sentral rolle

Militærmisjonen i Brüssel (MMB) er regjeringens militære representasjon ved NATO-hovedkvarteret. Misjonen ivaretar Norges interesser og stedlig militær representasjon i både NATO og EU.

Militærmisjonen spiller en sentral rolle i forbindelse med Forsvarsdepartementets og Forsvarets beslutningsprosesser knyttet til håndteringen av militærfaglige spørsmål overfor NATO og EU.

KOLLEKTIVT FORSVAR: - NATOs søkelys er kollektivt forsvar, sier viseadmiral Louise Dedichen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KOLLEKTIVT FORSVAR: - NATOs søkelys er kollektivt forsvar, sier viseadmiral Louise Dedichen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Mens tidligere statsminister Jens Stoltenberg er generalsekretær og leder det politiske arbeidet i NATO, skal Dedichen sammen med generaler og admiraler fra de andre medlemslandene lede organisasjonens militære arbeid.

Kollektivt forsvar

– Da NATO ble stiftet i 1949 lå hovedfokuset på kollektiv sikkerhet og kollektivt forsvar. Etter Berlin-murens fall skiftet søkelyset, over til krisehåndtering og sikkerhet gjennom samarbeid, sier Louise Dedichen.

NATO

* NATO – North Atlantic Treaty Organisation (Den nordatlantiske traktats organisasjon) ble grunnlagt i 1949.

* NATO er en forsvarsorganisasjon for land i Europa og Nord-Amerika. med grunnlag i Atlanterhavspakten som ble undertegnet 4. april 1949 i Washington D.C.

* NATO ble opprettet ved starten av den kalde krigen for å sørge for et kollektivt forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen. Ved opprettelsen hadde organisasjonen 12 medlemsland. I dag er 29 land med i forsvarsorganisasjonen.

* Norge var blant stifterne av NATO, og er fortsatt medlem. Hovedkvarteret er i Brüssel i Belgia. Jens Stoltenberg har vært organisasjonens generalsekretær siden 2014.

* Den sentrale bestemmelsen i Atlanterhavspakten er artikkel 5, som sier at et væpnet angrep mot ett eller flere av medlemsstatene er et angrep mot alle, og at den enkelte medlemsstat selv tar stilling til med hvilke midler (herunder militære) angrepet skal besvares. Artikkel 5 har blitt utløst kun én gang i paktens historie, etter al-Qaidas terrorangrep mot USA 11. september 2001.

* NATOs medlemsland: Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Island, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Portugal, Storbritannia, USA, Hellas, Tyrkia, Tyskland, Spania, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia, Albania, Kroatia og Montenegro.

Kilde: Store Norske Leksikon

Hun opplever nå at det er en mer kompleks politisk situasjon.

- I de senere årene, og spesielt på grunn av Russlands annektering av Krim i 2014, dreier fokuset nå tilbake til kollektivt forsvar.

- I tillegg til kollektivt forsvar har NATO etablert en 360-graders tilnærming for å håndtere trusler og utfordringer blant annet i Nord-Afrika og Midtøsten, sier Louise Dedichen til Dagbladet.

Pioner

Dedichen går fra stillingen som sjef Forsvarets høgskole. Hvor hun de siste to åra har gjennomført den største omstillingen og omstruktureringen av befals- og offisersutdanning i moderne tid.

- Endringene i utdanningssystemet kom som et resultat av innføringen av en ny personellstruktur med både offiserer og spesialister. Dette er et system som er vanlig i NATO, sier Dedichen.

Omstillingen var omdiskutert både i og utenfor Forsvaret. Samtlige krigsskoler og befalsskoler er nå en del Forsvarets høgskole. Og det er skapt en ny, felles, militær høyskole for alle forsvarsgrenene.

Kompetanse

- Offiseren og spesialistbefalet skal ha ulik erfaring og kompetanse. De skal jobbe sammen og utfylle hverandre. Dette er nytt for det norske Forsvaret, og mer i tråd med hvordan våre allierte jobber. Det var helt nødvendig at Forsvaret tilpasset utdanningen til denne endringen med to ulike utdanningsløp, ett for offiserer og ett for spesialistbefal, sier Dedichen.

- Utdanningsreformen i Forsvaret har vært omstridt?

- Omstillingen ble sterkt kritisert innledningsvis. Vi har landet på beina og fortsetter å levere førsteklasses utdanning. Det gjenstår fortsatt noe implementering og justering, men det føles godt at vi klarte å møte innsparingskravene som Stortinget satte og samtidig levere høy kvalitet.

- Jeg mener at vi har lykkes fordi de ansatte ved nye Forsvarets høgskole er løsningsorienterte, dyktige og ærekjære sivilt- og militært ansatte.

- Vi rekrutterer i toppskiktet blant norsk ungdom. Disse to faktorene tilsammen, mener jeg er suksesskriteriene for at denne store omleggingen lykkes så godt, sier Louise Dedichen.

To kvinner

VISEADMIRAL: Elisabeth Natvig blir nye sjef i Forsvarsstaben. Foto: Forsvaret
VISEADMIRAL: Elisabeth Natvig blir nye sjef i Forsvarsstaben. Foto: Forsvaret Vis mer

I statsråd ble også kontreadmiral Elisabeth Natvig (59) også utnevnt til viseadmiral. Natvig skal det neste året lede Forsvarsstaben. Hun kommer fra stillingen som Sjef planavdelingen i Forsvarsstaben.

Dedichen og Natvig er de to første kvinnene som har blitt utnevnt på et så høyt nivå i det norske Forsvaret.

Dedichen overtar stillingen som sjef for Militærmisjonen i Brüssel fra årsskifte, hun overtar jobben etter viseadmiral Ketil Olsen. Natvig etterfølger generalløytnant Erik Gustavson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer