Norske demonstranter ikke skremt av likposer

Nærmere 30 demonstranter fra Norge er på vei mot Italia og G8-møtet. Der får de selskap av 150 000 likesinnede. Nordmennene lar seg ikke skremme av at italiensk politi gått til anskaffelse av 200 likposer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De driver med rein skremselspropaganda. Det eneste målet er å få folk fra å delta, og å sverte oss som er mot markedsliberalismen som voldsutøvere, sier Trond Grande fra Internasjonale Sosialister om forberedelsene til de italienske politiet. Han er en av nærmere 30 nordmenn som denne uka setter kursen for Genova og G8-toppmøtet.

Festning

Når statssjefer fra sju vestlige land og Russland møtes i Genova i Italia i slutten av denne uka, får de selskap av rundt 150 000 demonstranter og 18 000 italienske politifolk. Politiet frykter en gjentakelse av urolighetene i Gøteborg for en måned siden og er nå i ferd med å lage en jernring rundt sentrum av Genova og statssjefene.

Aksjonister har varslet at de vil prøve å sprenge seg vei gjennom sperringene som er satt opp. Allerede i går fikk myndighetene en forsmak på hva de kan vente seg. Da ble en politimann skadd da en aksjonist mot globaliserng sendte ham en brevbombe. I dag ble en tidsinnstilt bilbombe uskadeliggjort like før den skulle gå av i byen.

Ikke vold

- Vi vil gå så nærme sentrum som vi kan, sier Grande. Men han understreker at han drar til Genova for å demonstrere uten bruk av vold.

Fra Norge reiser 15 medlemmer av organisasjonen «Slett u-landsgjelda!» (SLUG) og tre fra Attac nedover i samlet flokk. En håndfull medlemmer fra andre organisasjoner drar spredt og på egenhånd.

Heller ikke aksjonistene fra SLUG lar seg skremme av likposer. - For min del må politiet gjerne ha slike tiltak, men de virker litt overdrevet, sier leder i SLUG, Mari Sundli Tveit om politiet.

Hun og de andre i SLUG og Attac er henvist til å marsjere utenfor jernringen som politiet har satt opp. Det syns hun er helt greit.

- Vi kommer til å bli mange tusen mennesker som går under oppropet om at all gjeld u-landene har til de rike landene må slettes. Så jeg tror statslederne kommer til å legge merke til oss likevel.

Sundli sier at hennes medlemmer står for en anti-voldelig linje og kommer til å forlate området hvis det blir bråk.

- Provokatører fra politiet!

Boye Ullmann ledet «Gøteborg-aksjonen» for en måned siden, en sammenslutning av folk fra blant annet Natur og Ungdom og Nei til EU som dro til Sverige for å demonstrere. Han drar ikke til Genova.

- Det holdt med Gøteborg! sier han.

Ullmann mener å ha bevis for at demonstrantene blir infiltrert av av provokatører fra sikkerhetspolitiet der toppmøtene er. Han hevder at målet er å få demonstrantene til å framstå som mest mulig voldelige.

- Det eneste resultatet av de voldelige demonstrasjonene er jo en opprustning av politiet, hevder Ullmann.

VOLDSEKSPLOSJONEN I GÖTEBORG: Da topplederne i EU møttes i Göteborg, mistet politiet kontrollen over til dels voldelige demonstranter. Resultatet var personskader og herjinger for millioner av kroner.
FRYKTER GÖTEBORG: Politiet i Genova i Italia tar ingen sjanser. Her sveiser de opp gjerder av metall for å holde demonstrantene unna sentrum.