Norske diplomater sendt hjem etter forbudt romanse

Minst fire ansatte i Utenriksdepartementet har mistet sikkerhetsklareringen etter å ha innledet forhold til personer fra land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med, skriver VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sendte i fjor sommer et brev til Utenriksdepartementet der de presiserer reglene for sikkerhetsklarering av ansatte i utenrikstjenesten, særlig knyttet til ansatte som innleder forhold til utlendinger.

Etter dette rundskrivet mistet minst fire UD-ansatte klareringen. I tillegg skal minst to ha fått nedsatt klarering.

Tre av dem som er fratatt klareringen, jobber fortsatt i departementet, men med omfattende restriksjoner. Adgangskortene er inndratt og de må fotfølges når de beveger seg rundt på arbeidsplassen. De har heller ikke tilgang til graderte sambandssystemer eller dokumenter. Tre av de berørte er hjemkalt fra utlandet, ifølge VG.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men understreker at hver sak får en grundig individuell behandling.

- Det hender med jevne mellomrom at ansatte i UD ikke får fornyet sin sikkerhetsklarering, eller får en lavere klarering enn det er anmodet om, sier Andersen til VG.

Listen over land Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, er ikke offentlig, men ifølge VG dreier det seg blant annet om Kina, Russland og Pakistan, samt en rekke land i Asia, Midtøsten og Sør- og Mellom-Amerika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer