Norske diplomater sexpresset av KGB: Tok bilder av naken norsk diplomat

KGB presset norske diplomater med sex og trusler. Det viser flere hundre sider med hemmelige PST-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT
PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha vært på en sirkusforestilling 9. januar 1959 ble den 39 år gamle norske diplomaten invitert av to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten.

«To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet.»

En oberst ble tilkalt og skal ha gitt nordmannen to valg. Det ene valget var at bildene ville bli overlevert Utenriksdepartementet. Det andre valget var at han skrev denne teksten på et avhørsdokument:

«Jeg vil etter min evne på min side hjelpe KGB med opplysninger det trenger».

Diplomaten skrev selv denne teksten og signerte. Dagen etter fortalte han om den skremmende opplevelsen til sin ambassadør i Moskva. Kort tid etter reiste han hjem til Oslo for å avlegge rapport. Han nektet for å ha gitt russere opplysninger eller dokumenter som kunne skade Norge eller allierte land.

Navngitt som KGB-agent Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. KGB ga diplomaten dekknavnet «Oscar».

- SIKKERHETSRISIKO: Daværende sjef for Politiets overvåkningstjeneste (dagens PST) Asbjørn Bryhn reagerte sterkt på at man forsatte å bruke diplomaten etter hendelsen i Moskva.

«På grunnlag av alle de tilfelle man nå har stått overfor må det slås fast at personer med slike tilbøyeligheter (...) representerer en sikkerhetsrisiko», skriver Bryhn.  Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE
- SIKKERHETSRISIKO: Daværende sjef for Politiets overvåkningstjeneste (dagens PST) Asbjørn Bryhn reagerte sterkt på at man forsatte å bruke diplomaten etter hendelsen i Moskva. «På grunnlag av alle de tilfelle man nå har stått overfor må det slås fast at personer med slike tilbøyeligheter (...) representerer en sikkerhetsrisiko», skriver Bryhn. Foto: BIRKHAUG OG OMDAL/BERGENS TIDENDE Vis mer

Dette er den samme diplomaten som ble tatt bilde av i Moskva i 1959. Dagbladet har flere ganger snakket med diplomatens familie, de ønsker ikke å kommentere denne saken.

Nå har Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomaten, og en rekke andre diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys.

I en rekke avhør med overvåkingspolitiet fortalte diplomaten om hvordan han ble presset av KGB. I 1971 innrømmet han å ha gitt UD-dokumenter til KGB, men han påstod at det var snakk om ugraderte dokumenter.

- Sikkerhetsrisiko Daværende sjef for Politiets overvåkingstjeneste (dagens PST) Asbjørn Bryhn reagerte sterkt på at man fortsatte å bruke diplomaten etter hendelsen i Moskva. Allerede 31. januar 1959 sendte han sine første advarsler til Utenriksdepartementet.

«På grunnlag av alle de tilfelle man nå har stått overfor må det slås fast at personer med slike tilbøyeligheter (...) representerer en sikkerhetsrisiko», skriver Bryhn. I 1966 advarte han på nytt Utenriksdepartementet.

«Bare i de seinere år er det inntruffet et betydelig antall tilfeller hvor homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi, utenomekteskapelige eventyr, ulovlige valutatransaksjoner og svartebørs er blitt utnyttet som pressmiddel», skrev Bryhn.

Sex-feller Spesielt diplomater med homoseksuell legning var sårbare. Homofili var forbudt i Norge fram til 1972. I Russland ble homofili først tillatt i 1993. I en periode rett etter andre verdenskrig var ambassadøren, ambassaderåden og attacheen ved den norske ambassaden i Moskva forelsket i den samme russiske mannen, står det i PST-dokumentene. Attachéen er den samme mannen som KGB ga kodenavn «Oscar». Han var 25 år gammel da han kom til Moskva.

ADVARTE UD: «Bare i de senere år er det inntruffet et betydelig antall tilfeller hvor homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi, utenomekteskapelige eventyr, ulovlige valutatransaksjoner og svartebørs er blitt utnyttet som pressmiddel», sa overvåkningssjef Asbjørn Bryhn. Foto: JOHN. T. PEDERSEN/DAGBLADET
ADVARTE UD: «Bare i de senere år er det inntruffet et betydelig antall tilfeller hvor homoseksualitet, alkoholmisbruk, rotet økonomi, utenomekteskapelige eventyr, ulovlige valutatransaksjoner og svartebørs er blitt utnyttet som pressmiddel», sa overvåkningssjef Asbjørn Bryhn. Foto: JOHN. T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

19. januar 1959 ble han avhørt ved Oslo politikammer.

«På den tiden var jeg - på grunnlag av det vanlige folkesnakket - klar over ambassadørens og ambassaderådens tilbøyeligheter. Selv var jeg på det rene med at de samme krefter lå latent hos meg, men hadde alltid søkt å motvirke dem», forklarer diplomaten i avhør med PST.

Den unge russiske mannen ble beskrevet som «slank, velproporsjonert, bredt ansikt med litt grove, regelmessige trekk». Mannen var språklærer for de norske diplomatene.

Diplomaten og den unge russiske mannen møttes i leiligheten til ambassaderåden når han var ute. «Dette ble kjent for ambassadøren. Han skal ha blitt sint og lei seg fordi han var sjalu», skrev attachéen. Han ble etter hvert klar over at KGB fulgte med på forholdet, og den russiske mannen valgte å avslutte kontakten.

Revolver under puta Ambassaderåden og attachéen hadde også et forhold til en vel tretti år gammel russer. De var på mange turer sammen. Den russiske mannen ble kalt inn til avhør av KGB.

«Han hadde fått vite at de visste alt om hans forhold til ambassaderåden og meg. De hadde vist ham kompromitterende fotografier der også ambassadøren og andre russere var innblandet», sa diplomaten til PST.

BLE TATT BILDE AV: Januar 1959 ble den 39 år gamle diplomaten med to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten.

«To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet. Foto: PRIVAT
BLE TATT BILDE AV: Januar 1959 ble den 39 år gamle diplomaten med to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten. «To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet. Foto: PRIVAT Vis mer

Den russiske mannen «hadde nå valget mellom forvisning eller fortsatt omgang med meg som kontaktmann på betingelse av at han kunne skaffe opplysninger. Valgte han det siste, skulle han få penger og klær», forklarte diplomaten. Også ambassadøren ble utsatt for hardt press.

«Den siste tiden i Moskva gikk ambassadøren bevæpnet med revolver. Han hadde den under hodeputa når han sov».

De siste dagene før ambassadøren reiste var de på telefon til han hele tida for å legge press på han. De ville at han skulle gi informasjon om Norge og andre vestlige allierte. Ambassadøren hadde den siste tida jobbet for å få med seg en ung gutt som han hadde tatt ansvar for i Moskva. Han ville ha ham med seg til Norge. Myndighetene i Moskva aksepterte denne søknaden mot at ambassadøren «stilte seg til disposisjon med visse opplysninger».

Den siste uka før han forlot den norske ambassaden, skal han ha blitt hysterisk når russere ringte, står det i PST-dokumentene.
Alle de tre norske diplomatene reiste hjem til Oslo, men attachéen kom tilbake til Moskva i 1957 hvor han på nytt ble utsatt for press etter at russisk politi tok bilde av ham og to unge menn.

Badstu-bilder Da den samme diplomaten seinere skulle tjenestegjøre som chargé d'affaires ved den norske ambassaden i Aten, kom han snart i kontakt med KGBs menn i den greske hovedstaden. En av de nye forbindelsene hans var den russiske ambassaderåden Vasilij Andreevitsj Vorobiev, den samme mannen som var føringsoffiser for Douglas Britten, en sjefstekniker ved RAF som ble dømt til 21 år i fengsel for spionasje til fordel for Sovjet.

Diplomaten fortsatte også sine homoseksuelle aktiviteter i Aten. Det førte til at en gresk diplomat oppsøkte statssekretær Thorvald Stoltenberg i Oslo 26. juli 1971. Den greske diplomaten innledet møtet med å si at han kom i en meget trist sak. I et notat fra møtet står det at politiet hadde funnet den norske diplomaten mens han hadde seksuell omgang med en ung mann i et bad i Aten. Det ble tatt fotografier.

BLE PRESSET: Flere diplomater som jobbet ved den norske ambassaden i Moskva ble presset på grunn av deres homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX
BLE PRESSET: Flere diplomater som jobbet ved den norske ambassaden i Moskva ble presset på grunn av deres homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

I et notat fra møtet med Stoltenberg står det:

«Handlingen strider mot den greske lovgivning og myndighetene hadde derfor erklært nordmannen som persona non grata». Den norske diplomaten måtte reise straks og pakkingen ble overlatt til ambassaden. Det var nødvendig: «in the interests of the two states».

Siste møte Den norske diplomaten mente etterpå at han mente han ble lurt i en felle i Aten, og at det hele var planlagt fra det greske politiet. Som diplomat hadde han advart sterkt mot det greske regimets politikk. Han erkjente at han hadde gitt fra seg en del dokumenter til sine russiske kontakter i Aten, men hevdet at dette bare var dokumenter som ikke var graderte.

Da KGB for siste gang møtte diplomaten på 80-tallet hadde han fått nok, ifølge Mitrokhin-arkivet. I arkivet står det: «Men han forsikret KGB om at han ikke hadde fortalt noe om detaljene i sin relasjon til KGB, og at han heller ikke ville gjøre det, så lenge de "lot han være i fred"».

Toppdiplomaten ble aldri siktet, tiltalt eller dømt for spionasje av norske myndigheter. Alle de tre diplomatene fortsatte å jobbe i forskjellige stillinger i Utenriksdepartementet og ved en rekke ambassader.

SOV MED REVOLVER UNDER PUTA: «Den siste tiden i Moskva gikk ambassadøren bevæpnet med revolver. Han hadde den under hodeputa når han sov», står det i PST-notatet om ambassadøren som følte seg truet av KGB. Foto: NTB SCANPIX
SOV MED REVOLVER UNDER PUTA: «Den siste tiden i Moskva gikk ambassadøren bevæpnet med revolver. Han hadde den under hodeputa når han sov», står det i PST-notatet om ambassadøren som følte seg truet av KGB. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
BLE OGSÅ PRESSET: Også ambassaderåden ble presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX
BLE OGSÅ PRESSET: Også ambassaderåden ble presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer