Norske diplomater sexpresset av KGB: Tok bilder av naken norsk diplomat

KGB presset norske diplomater med sex og trusler. Det viser flere hundre sider med hemmelige PST-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til.

PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT
PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha vært på en sirkusforestilling 9. januar 1959 ble den 39 år gamle norske diplomaten invitert av to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin. Da han hadde kledd av seg og satt på sengekanten, stormet det russiske politiet inn i leiligheten.

«To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», står det i PST-dokumentet.»

En oberst ble tilkalt og skal ha gitt nordmannen to valg. Det ene valget var at bildene ville bli overlevert Utenriksdepartementet. Det andre valget var at han skrev denne teksten på et avhørsdokument:

«Jeg vil etter min evne på min side hjelpe KGB med opplysninger det trenger».

Diplomaten skrev selv denne teksten og signerte. Dagen etter fortalte han om den skremmende opplevelsen til sin ambassadør i Moskva. Kort tid etter reiste han hjem til Oslo for å avlegge rapport. Han nektet for å ha gitt russere opplysninger eller dokumenter som kunne skade Norge eller allierte land.

Navngitt som KGB-agent Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. KGB ga diplomaten dekknavnet «Oscar».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer