Norsk barnevern og menneskerettighetene

Norske dommere med banebrytende vending

I en fersk barnevernsdom fra Borgarting lagmannsrett slår dommerne alarm.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dommen er veldig god. Den beskriver hvordan barnevernet er ment å fungere, sier advokat Petter Johannessen Grødem, som representerer mora i barnevernssaken.

6. juli avsa Borgarting lagmannsrett dom i en omsorgsovertakelsessak.

Med tydelig henvisning til flere barnevernsdommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), vurderer domstolen at samværene mellom foreldre og barn skal økes betraktelig, slik at forholdene kan legges til rette for mulig familiegjenforening i framtida.

Det er ikke dette som er det oppsiktsvekkende i dommen fra lagmannsretten.

Etter at barnemora Trude knuste Norge i EMDs storkammer 10. september 2019, er Norge dømt i ytterligere fem barnevernssaker i Strasbourg.

Dommen i Trudes betente tvangsadopsjonssak er blitt førende for de andre EMD-sakene, og på bakgrunn av de sterke signalene fra Strasbourg, satte Høyesterett tidligere i år storkammer og fastslo at det er behov for endringer i norsk barnevernpraksis.

Opprydning

Det pågår derfor en storstilt barnevernsopprydning i fylkesnemnder og domstoler over det ganske land, noe som også kommer til uttrykk i den ferske dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer