Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske dykkere åpnet «Kursk»

For første gang har norske dykkere klart å åpne en av nødlukene på «Kursk». Det er ikke tegn til liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert 07.21

En talsmann for den russiske marinen sier at de norske dypvannsdykkerne nå har klart å åpne en av nødlukene på «Kursk». Men det skal ikke være tegn til liv.

De norske dykkerne har kikket inn i kammeret under nødluka. Det er ikke oppdaget noen døde i det første søket gjennom rommet under redningsluka.

Russerne sa i går at det var minst ett lik under redningsluka, men foreløpig ser det ut til at de har tatt feil.

Redningsledelsen vurderer nå hva som skal skje videre. Der er uklart om også de andre rommene er fyllt med vann, eller om det fins luftlommer.

De norske og britiske dypdykkerne kan bare gå direkte inn i ubåten dersom den allerede er full av vann, og i så fall vil det ikke være overlevende uansett. Det er foreløpig ikke sikkert om de norske dykkerne skal forsøke å ta seg videre i «Kursk».

Den russiske admiral Vyacheslav Popov sa til tv-stasjonen RTR at det virket som om at også det indre kammeret er fyllt med vann.

- Ikke inn i ubåten

- De norske dypvannsdykkerne vil ikke delta i teamet som skal gå inn i «Kursk», sa major Ivar Moen ved presseavdelingen ved Forsvarskommando Nord-Norge til NTB i natt.

De norske dykkerne skal nå være oppe fra havbunnen.

- Enten så ligger dykkerne i trykkbeholder, eller så arbeider de 100 meter under overflaten nede ved ubåten. Men de skal ikke gå inn i «Kursk», sier Moen til NTB.

Britene assisterer

Den britiske redningsubåten LR5 er nå på vei for å assistere i undersøkelsen av «Kursk». Meningen er at redningsfartøyet skal koble seg på nødluka til «Kursk». Russerne er pessimister med hensyn til å finne overlevende ombord i ubåten som sank 12. august.

GJENNOMBRUDD: Norske dykkere har nå klart å åpne luka til «Kursk».