Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Norske» Ebba kan avgjøre valget: - Vi er så overveldet

Partilederens norske far og svenske mor forteller stolt om sin datter etter gårsdagens knallvalg.

FAR OG DATTER: Pappa Truls Busch Christensen jubler over datteren suksess i det svenske valget. Foto: Privat
FAR OG DATTER: Pappa Truls Busch Christensen jubler over datteren suksess i det svenske valget. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politikkens vidunderbarn, sa tidligere partileder for Kristdemokraterna (KD) Alf Svensson om Ebba Busch Thor søndag. Halvt norske Busch Thor har gjort seg bemerket i den svenske valgkampen, i sitt første valg som partileder for KD.

Og hun kunne juble høyt da valgresultatet tikket inn. Det gjorde også hennes svenske mor og norske far.

- Jeg har sluttet å bli forbauset. Man har hatt forventninger til henne lenge. Hun var en lederpersonlighet allerede som barn, sier far Truls Busch Christensen til Dagbladet, og kaller valgresultatet for «helt fantastisk».

Kristdemokraterna endte opp med 6,4 prosent oppslutning. Etter fire år under sperregrensa på nær sagt hver eneste måling, kan man kalle dette et knallvalg for partiet, som altså fikk en oppgang på 1,8 prosentpoeng.

- Best når det gjelder

På 80-tallet syklet faren hennes til Uppsala for å gå på bibelskole. Der møtte han juristen Helena, som han seinere fikk barna Ebba og Gustav med.

- Vi er så overveldet av det Ebba har gjort. Vi har alltid støttet henne og trodde at hun ville klare det, sier hennes svenske mor, Helena Busch Christensen til Dagbladet.

Busch Christensen, som forteller at hun selv har vært aktiv politiker, sier at datteren alltid har vært sterk i debatter.

- Hun er alltid best når det gjelder. Jeg ble ikke skuffet denne gangen heller, sier moren.

- OPPRØRT: Partileder for Kristdemokraterna Ebba Busch Thor valgte bort luksuslivet for politikerjobben. Her forklarer hun Expressens programledere hva det er som gjør at hun er så engasjert i politikken. Video: Expressen Vis mer

Dobbelt statsborgerskap

Ebba Busch Thor, som har dobbelt statsborgerskap, har tidligere fortalt at hun er stolt av sine norske aner. Hennes far forteller at de bruker sine bunader ved høytider og prater norsk sammen.

- Da de var små var det ut på skitur, selv om det var lite snø. Veldig klassisk nordmenn. Vi har også vært mye på ferie i Norge under oppveksten, sier Busch Christensen.

Partilederen er oppkalt etter sin norske bestemor, forteller mor Busch Christensen.

- Bestemor Ebba lever ikke lenger, men hun ville vært stolt. Vi tenker mye på henne i dag, hun er et forbilde, sier hun.

Bestemor Ebba var en person som tidlig fikk mye ansvar, forklarer far Busch Christensen, som var fire år da hans far gikk bort.

- Da satt min mor igjen med fem barn under åtte år. Hun var veldig flink til å tale og å lede. Hun var en som folk så opp til. Hun var flink til å synge, noe Ebba også er. Hun var en sterk kvinne, forteller han og bekrefter at han ser mye av moren i sin datter.

Datterens politiske engasjement kommer derimot fra hennes svenske mormor, mener han.

Kan bli avgjørende

Etter et ekstremt spennende valg søndag kveld, ser det ut til å bli et fastlåst valgresultat.

Alle de 6004 valgkretsene i Sverige er nå ferdig opptalt. Rundt 200 000 utenlands- og forhåndsstemmer gjenstår. Slik valgresultatet står nå, får de rødgrønne, altså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, 144 mandater. 142 mandater går til de fire borgerlige partiene Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, etter Alliansen mistet ett mandat etter at det i går ble avslørt en tabbe.

Alt tyder på at Busch Thor og Kristdemokraterna blir avgjørende for om Moderaternas Ulf Kristersson (54) tar over styringen i Sverige, eller om det er Stefan Löfven (61) som blir sittende ved roret.

ALLIANSEN: Alliansens partiledere Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) og Jan Bjorklund (L). Foto: TT News Agency/Stina Stjernkvist/via Reuters
ALLIANSEN: Alliansens partiledere Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) og Jan Bjorklund (L). Foto: TT News Agency/Stina Stjernkvist/via Reuters Vis mer

- Fenomen

Under valgvaken i Stockholm sa partilederen tydelig ifra om at hun mener det er på tide med et skifte:

- Sverige trenger en ny regjering. Vi trenger ikke fire år til med skandaler der ingen tar ansvar. Sverige trenger en Allianse-regjering, sa Ebba Busch Thor til publikum. Så gikk hun av scenen til Alicia Keys-låta «Girl On Fire» og øredøvende applaus.

Faren forteller at det dukket opp tre ganger så mange folk som forventet på valgvaken i Uppsala i går kveld, og moren forteller om fantastisk stemning.

- Man merker det i hele regionen, i hele landet, at partiet har gått veldig sterkt, sier faren.

TV4s måling tyder også på personlig suksess for partilederen. Et klart flertall av de spurte i TV4s valgdagsmåling mener Busch Thor gjorde det best i valgkampen.

Faren forteller at han selv jobber med kommunikasjon og media, og sier at han ser på det utenfra som et fenomen.

- Dette er hennes første valgkamp som partileder. Hun har gjort det strålende i debatter, og har selvfølgelig også lært veldig mye. Hun har hatt et flott team rundt seg og hun har jobbet beinhardt.

Hele Norges coronakart