Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ebba Busch Thor:

«Norske» Ebba valgte bort luksus­livet - satte fyr på valget

Partileder for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, har gjort seg bemerket i den svenske valgkampen. I april kom hun med et noe uvanlig valgløfte.

TILBUD: Mens Ebba Busch Thor gikk gravid med sitt første barn, fikk ektemannen Niklas Busch Thor et tilbud fra et fotballag i Oman. Foto: Sven Lindwall / Expressen
TILBUD: Mens Ebba Busch Thor gikk gravid med sitt første barn, fikk ektemannen Niklas Busch Thor et tilbud fra et fotballag i Oman. Foto: Sven Lindwall / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun sto ved siden av Jimmie Åkesson da han kom med uttalelsen som skapte kaos i Sverige, valgte bort luksuslivet i Oman og ser ut til å bli en av valgvinnerne i Sverige.

I tillegg til å være en sentral skikkelse i det svenske valget, er partileder for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor (31), også halvt norsk.

Oldefaren hennes er nemlig mannen som startet Gresvig sport - nå G-sport. Mens farfaren hennes var norsk mester i roing.

På 80-tallet syklet faren hennes til Uppsala for å gå på bibelskole. Der møtte han juristen Helena Allert, som han seinere fikk barna Ebba og Gustav med.

Busch Thor har fortsatt kontakt med sine norske røtter. Hun har dobbelt statsborgerskap, snakker flytende norsk og feirer 17-mai i bunad.

- Min norske arv er en viktig del av hvem jeg er. Jeg er stolt av mine norske aner, sa hun til Dagen i 2015.

- OPPRØRT: Partileder for Kristdemokraterna Ebba Busch Thor valgte bort luksuslivet for politikerjobben. Her forklarer hun Expressens programledere hva det er som gjør at hun er så engasjert i politikken. Video: Expressen Vis mer

Hoppende glad

Samtidig som valglokalene stengte søndag kveld, offentliggjorde TV4 og SVT sine målinger. Det førte til vill jubel på Kristdemokraternas valgvake.

- Det føles veldig bra, ettersom så mange hadde avskrevet oss, sier pressesekretær Acko Ankarberg Johansson til Aftonbladet.

Ved forrige valg endte KD med en oppslutning på 4,6 prosent. Når to tredeler av stemmene er talt opp, ligger partiet an til å få en oppslutning på 6,4 prosent. Det betyr en oppgang på 1,8 prosentpoeng.

TV4s måling tyder også på personlig suksess for partilederen. Et klart flertall av de spurte i TV4s valgdagsmåling mener Ebba Busch Thor gjorde det best i valgkampen.

«On fire»

Da opptellingen var ved veis ende kom Busch Thor på scenen under partiets valgvake:

- Vi har virkelig vekket denne KD-rebellen til liv.

- Sverige trenger en ny regjering. Vi trenger ikke fire år til med skandaler der ingen tar ansvar. Sverige trenger en Allianse-regjering.

Hun sier videre at Alliansen planlegger et møte i natt. Så gikk hun av scenen til Alicia Keys-låta «Girl On Fire» og øredøvende applaus.

VILL JUBEL: De første valgmålingene utløste vill jubel på Kristdemokraternas valgvake Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix
VILL JUBEL: De første valgmålingene utløste vill jubel på Kristdemokraternas valgvake Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix Vis mer

Kunne levd luksuslivet

Som 28-åring ble Busch Thor både partileder og mor for første gang. På samme tid fikk ektemannen og tidligere fotballspiller, Niklas Busch Thor, tilbud fra en klubb i Oman.

- Det stemmer. Jeg var i en situasjon hvor jeg vurderte å forlate politikken og kanskje jobbe en stund i næringslivet. Det hadde passet å være hjemmeværende mor i Oman, om Niklas skulle spille der, forteller hun til Expressen.

Med en slik avtale, kunne ekteparet Busch Thor ha levd luksuslivet i det arabiske landet, men i stedet valgte de å bli.

- Så dukket tilbudet om å lede Kristdemokraterna opp, og jeg valgte å takke ja til det. Det har jeg ikke angret på ett sekund, sier hun.

Uvanlig valgløfte

Alt tyder på at Busch Thor og Kristdemokraterna blir avgjørende for om Moderaternas Ulf Kristersson (54) tar over styringen i Sverige, eller om det er Stefan Löfven (61) som blir sittende ved roret.

Om det går som Busch Thor ønsker, har hun lovet å bade naken i fontenen på Sergels torg i Stockholm sentrum. Det lovet hun med en humoristisk tone i Youtube-programmet Partitempen i april.

Nakenbading eller ikke, Knut Arild Hareide (KrF) er i hvert fall klar på hvem han heier på. Det uttrykte han i en Facebook-melding lørdag kveld.

- Jeg vet at du har stått på i mange uker nå, Ebba, og innsatsen din har vært fenomenal, skrev partilederen og la til at «det trengs politikere som deg».

I medvind

I løpet av valgkampen har Busch Thor og Kristdemokraterna snudd motgang til medvind:

Etter fire år under sperregrensa på nær sagt hver eneste måling, er partiet som ledes av halvt norske Ebba Busch Thor, over fem prosent på målingene. Sperregrensa i Sverige er som i Norge fire prosent.

Dermed kan hun bli avgjørende for om Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna trer inn i regjering. På motsatt side står dagens regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna, som i en rødgrønn blokk kan ta inn Vänsterpartiet.

Angrep Löfven

I opptakten til valget hevdet Löfven at Alliansen vil senke skattene med 100 milliarder svenske kroner. Den sittende statsministerens anklager stemmer ikke, ettersom de fire Alliansen-partiene ikke er samstemte om skattepolitikk, ifølge Aftonbladet.

Busch Thor svarte med å så tvil om Löfvens evner til å regne, før debatten dreide seg inn på flyktningkrisen i 2015. På den tiden foreslo KD-lederen å innføre midlertidig oppholdstillatelse, i stedet for permanente. Svaret ble nei, før det et halvår seinere ble lagt fram i Riksdagen.

- Sverige sto lederløse, sa hun under debatten.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Lei av SD-prat

Ved flere anledninger har partilederen blitt trukket fram som debattvinner. Seinest i partilederdebatten på fredag, som ble overskygget av krangelen mellom Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson og den svenske statskanalen SVT.

Under årets valgkamp har Sverigedemokraterna hatt en egen evne til å havne i medias søkelys. Mye på grunn av deres kontroversielle fortid og innvandringskritiske uttalelser.

Det har Busch Thor sett seg lei av. På spørsmål fra svenske TT om det er noe det burde blitt pratet mindre om under valgkampen, er hun krystallklar:

- Sverigedemokraterna. Jeg tror ikke noen valgkamp vinner på at fokuset er på et annet parti. Å gi en stemme til Jimmie Åkesson er noe av de mest usikre man kan gjøre i dette valget.

- For han kan ikke velge mellom Stefan Löfven og Ulf Kristersson, men det kan jeg. En stemme på Kristdemokraterna, er en stemme på at Kristersson blir statsminister, sier hun.

Hele Norges coronakart