Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske ektepar i cruisedrama

En hyggestund på soldekket på cruiseskipet «Sun Vista» ble brutalt forvandlet til et drama de norske ekteparene Støvik/Warmdahl og Fremstad aldri vil glemme. En brann i maskinrommet lot seg ikke temme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drøyt sju timer seinere var de trygt om bord i et supplyskip mens det Bahamas-registrerte luksusskipet sank i Malakkastredet utenfor Malaysia.

Brannen startet i maskinrommet torsdag ettermiddag og kom helt ut av kontroll. Over 1100 mennesker måtte evakueres ved midnattstid natt til fredag lokal tid. Klokka 01.22 sank det 30 000 tonn og 214 meter lange skipet ni mil sør for øya Penang.

Med den svenske kapteinen Sven Bertil Hartzell i spissen, kjempet mannskapet i sju timer mot flammene, før de måtte gi opp. Alle om bord ble reddet. Skipet var på vei fra Phuket i Thailand til Singapore.

- Ingen god følelse

- Vi opplevde ikke forliset som dramatisk, selv om det ikke var noen god følelse å sitte i livbåtene, sier Jann Støvik fra Trondheim til NTB. Sammen med ekteparet Sissel og Roar Fremstad skjønte de tidlig at situasjonen om bord ikke var under kontroll.

Etter lunsj slo de seg ned på soldekket. De oppdaget at maskinene stanset og båten ble liggende å drive. Innendørs var det mørkt, og de så røyk sive ut av lukene bak skorsteinen.

Skiftende meldinger over høyttalerne bidro ikke til å skape ro blant passasjerene. Likevel fortsatt serveringen av grillmat og gratis brus på akterdekket. Underholdning med musikk ved bassengkanten lot seg heller ikke stoppe med det første.

Uten motorkraft

- Over høyttalerne sa de at alt snart var i orden, og at det bare var en liten brann som hadde satt noen kabler ut av drift, sier Støvik.

Utpå kvelden ble alle beordret et dekk ned så man kunne lufte ut maskinrommet. Halvtimen seinere måtte de over i livbåtene uten å få med seg eiendeler.

Tre av livbåtene, blant dem båten de fire nordmennene var om bord i, hadde ikke motorkraft, og de måtte heises opp i supplyskipet som drev med brannslokking.

Passasjerer fra 20 nasjoner var om bord i skipet. Et 20-talls passasjerer måtte behandles på sjukehus for brannskader.

Fredag ettermiddag ble de to norske ekteparene fraktet til hotell i Singapore. De fikk penger av rederiet til å kjøpe nye klær. I løpet av helga venter de å bli fløyet til Norge.

FLYKTER: Scenene på sjøen ledet tankene til filmen om Titanic. 1100 mennesker ble reddet da det brøt ut brann på cruiseskipet Sun Vista. Fire av dem var nordmenn.