Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stengte landegrenser i Peru:

Norske elever coronafast i Peru

- Det har vært mange falske forhåpninger, sier student Amalie Fjeld (25). Totalt sitter 14 norske studenter og to lærere fast i Peru.

SITTER FAST: Studenten Amalie Fjeld sitter fast i Peru med 16 klassekamerater. Nå venter de på svar fra UD for å komme hjem. Foto: Privat
SITTER FAST: Studenten Amalie Fjeld sitter fast i Peru med 16 klassekamerater. Nå venter de på svar fra UD for å komme hjem. Foto: Privat Vis mer

Søndag erklærte president i Peru Martín Vizcarra nasjonal krise som følge av coronaviruset. Mandag innførte landet også portforbud.

Nå sitter den norske studenten Amalie Fjeld (25) fast i Peru, sammen med 13 medstudenter og to lærere fra NLA Høgskolen i Bergen. Gruppen studerer interkulturell forståelse, og var på en reise i forbindelse med skolen.

Det var NRK som skrev om saken først.

Fjeld forteller til Dagbladet at det var gjennom andre studenter i Peru at de fikk informasjonen om at grensene skulle stenges.

- Forrige fredag fikk vi beskjed om at landegrensene skulle stenges førstkommende mandag. Da måtte vi komme oss fortest mulig til Lima, hvor de fleste internasjonale flyruter går fra, forteller hun.

INNESTENGT: Studentene får ikke gå ut av hotellrommene i Lima, og har vært der i snart en uke. Foto: Privat
INNESTENGT: Studentene får ikke gå ut av hotellrommene i Lima, og har vært der i snart en uke. Foto: Privat Vis mer

Etter ti timer på nattbuss til Cusco, og så en flyreise til Lima, ble de sittende på flyplassen. Fjeld forteller at hele helgen gikk til å prøve å få tak i billetter til reisefølget på totalt 20 personer. Det resulterte i at to studenter kom seg hjem på egen hånd, og to andre fikk tak i billetter etter å ha ventet i åtte timer.

Nå, nesten ei uke seinere, sitter de 16 stykker igjen isolert på et hotell. De får ikke gå ut av bygget. Men på onsdag fikk de en hyggeligere beskjed:

- Peru har vedtatt en ny lov som sier at myndighetene kan hente hjem sine borgere. Vi venter på informasjon og vet fortsatt ikke når vi kan komme hjem, forteller hun til Dagbladet.

Nå venter de altså på at norske myndigheter skal få dem hjem.

- Hva tenker du om at dere enda ikke har fått noe mer informasjon?

- Denne prosessen har vært som en berg-og-dal-bane og vi har fått mange falske forhåpninger. Dette vet reiselederne våre, og i den siste tiden har de derfor prøvd å skåne oss for opplysninger og informasjon som ikke er helt fastslått. Etter så mange skuffelser, er dette noe vi setter pris på at de gjør, sier Fjeld.

VENTER: Amalie forteller at dagene går til å spille kort og spill, og å vente på neste måltid. Foto: Privat
VENTER: Amalie forteller at dagene går til å spille kort og spill, og å vente på neste måltid. Foto: Privat Vis mer

Hun sier de har det bra etter forholdene og har holdt seg friske, men at de har et stort ønske om å komme hjem.

- Vi får dagene til å gå ved å ligge på senga, vente på neste måltid, spille kort og se på serier, innestengt på hotellrommene, forteller Fjeld.

Hun sier at både skolen og reiselederne arbeider hardt for å få dem hjem, og at de føler seg godt ivaretatt.

- Vi føler oss maktesløse

Reiseleder Ronald Mayora Synnes er førsteamanuensis ved NLA, og er en av de to lærerne som er med på turen. Han forteller til Dagbladet at situasjonen er frustrerende og at de begynner å bli slitne.

Han forteller at de bare får lov til å gå ut for å kjøpe mat og medisiner, en gang om dagen, og at det er portforbud fra kl. 20.

LÆRER: Reiseleder Ronald Mayora Synnes sier de begynner å bli frustrerte av den uavklarte situasjonen. Foto: Privat
LÆRER: Reiseleder Ronald Mayora Synnes sier de begynner å bli frustrerte av den uavklarte situasjonen. Foto: Privat Vis mer

- Situasjonen er uoversiktlig, og endrer seg time for time, noe som gjør det vanskelig å planlegger framover. For et par dager siden at utenlandske myndigheter kunne hente sine statsborger hjem etter avtale med peruanske myndigheter, men i går kveld informerte den peruanske regjeringen at fra og med søndag er alle flyplasser og alle grenser stengt fullstendig, som et ledd i innføringen av enda strengere tiltak, sier Synnes.

Han sier at de er nødt til å handle raskt for å ha mulighet til å komme seg ut av landet.

- Vi er stolte av måten studentene håndterer situasjonen på, men jeg er klart over at det kan være tøft for mange av dem. De vil hjem til familiene sine og vi føler oss maktesløse, fordi vi ikke kan hjelpe med dette fra Peru.

Synnes sier de opplever at UD og ambassaden ikke henger med i den raske informasjonsflyten.

- Til tider virker det som det er vi som informerer dem om utviklingen i landet. De har vært to skritt bak hele tiden. Det hjelper oss lite her. Men vi har forstått det slik at de jobber med en løsning, og vi er klare til å dra når de finner dette.

Synnes sier de nå venter spent på en løsning.

- Realiteten er at vi fortsatt er i Peru uten dato for avreise og landets grenser stenges helt fra og med i morgen, ifølge myndighetene her, sier Synnes til Dagbladet lørdag kveld norsk tid.

Han takker foreldrene og familiene til studentene som har hjulpet til med å få kontakt med norske myndigheter.

NY LOV: Stortinget og regjeringen har blitt enige om den såkalte kriseloven. - Stortinget har tatt makten tilbake, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Video: Jostein Sletten / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Jobber med å finne løsning

Kommunikasjonssjef ved NLA, Solfrid Ebbesen, sier til Dagbladet at de jobber med saken, og at den er førsteprioritet.

- Den siste informasjonen vi har fått er at grensene stenges igjen i morgen, og dette er bekreftet av den norske ambassaden i Peru. Vi arbeider med å finne en løsning med ambassadene. Det er en krevende situasjon, men vi har fortsatt et håp om at det kan løse seg, sier hun.

NLA Høgskolen sin nettside sier rektor Egil Morland at de har kontinuerlig kontakt med studentene.

- Vi prøver å påvirke alle med makt og innflytelse til å hjelpe oss i denne situasjonen. Jeg vil gjerne takke foreldre og foresatte som viser så stor forståelse, og som hjelper oss i dette påvirkningsarbeidet.

- Utenrikstjenesten er nå i kontakt med andre nordiske og europeiske land for å få en oversikt over mulighetene som kan finnes for å reise ut av Peru, sier pressetalsperson i UD Anne Haavardsdatter Lunde til Dagbladet lørdag.

Lunde sier hun ikke kan svare spesifikt for situasjonen til akkurat denne reisegruppen.

- Ambassaden i Santiago, som også dekker Peru, er i kontakt med norske borgere, lokale myndigheter og andre lands representasjon i Peru. Det er veldig viktig nå at norske borgere registrerer seg på Reiseregistrering.no. På den måten vil de få oppdateringer og informasjon, sier hun.

Tidligere denne uka bekreftet UD til NRK at de var kjent med situasjonen til skoleklassen fra Bergen.

– Vi er engasjert i situasjonen deres, og er i kontakt med andre land for å få en oversikt over hva slags muligheter som finnes, skriver UD i en e-post til NRK.

Hele Norges coronakart