Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske elever er dopet på olje

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener norske elever gir opp for lett.

 - OLJE-DOPET:  Kristin Halvorsen mener norske elever er olje-dopet av voksne. - De hører kanskje foreldre som sier at vi har oljepenger og at det ordner seg. Barn og unge påvirkes av den offentlige debatten i Norge der det ofte høres ut som om vi kan løse alle problemer med å kaste et ubegrenset antall oljemilliarder etter dem, sier hun. Foto Jacques Hvistendahl
- OLJE-DOPET: Kristin Halvorsen mener norske elever er olje-dopet av voksne. - De hører kanskje foreldre som sier at vi har oljepenger og at det ordner seg. Barn og unge påvirkes av den offentlige debatten i Norge der det ofte høres ut som om vi kan løse alle problemer med å kaste et ubegrenset antall oljemilliarder etter dem, sier hun. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halvorsen ønsker et løft i norsk skole, og mener særlig ungdomsskolen må bli mer motiverende gjennom mer praktisk og relevant opplæring. Hun hevder også at norske elever har en tendens til å gi opp for lett, og viser til PISA-undersøkelser som har vist at det er stor forskjell mellom norske elever og elever i andre land når det gjelder innsatsvilje.

- Når vi sammenlikner norske elever med elever i andre land, så ser vi at de gir opp litt fort. Når vi studerer lesetestene i PISA nærmere, ser vi at også de som er gode lesere har en tendens til å gi opp krevende oppgaver. Jeg tror veldig mange unge har mer å gi, og vi kan stille forventninger til dem om at de skal strekke seg litt lenger, sier hun.

- Bare ti prosent

Kunnskapsministeren mener én av grunnene til at norske elever ikke strekker seg langt nok, er at voksne gir dem et inntrykk av at alle problemer vil bli løst fordi Norge har oljepenger.

- De «oljedoper» barn og unge. De hører kanskje foreldre som sier at vi har oljepenger og at det ordner seg. Men det er kunnskap som kommer til å avgjøre vår fremtid. Olje er bare 10 prosent av vår formue. Den kunnskapen folk har og arbeidsinnsatsen de legger ned er 80 prosent. Barn og unge påvirkes av den offentlige debatten i Norge der det ofte høres ut som om vi kan løse alle problemer med å kaste et ubegrenset antall oljemilliarder etter dem. I Norge har vi et høyt kostnadsnivå og høy levestandard. Hvis vi skal ha en sjanse i den internasjonale økonomien må vi være best på viktige områder. Vi må si klart i fra at vi ikke er fornøyd med "godt nok" når vi ser at elever har forutsetninger for å yte mer. Så vi må få opp trøkket. Læringstrøkket og kunnskapstrøkket, sier hun.

«Høyreposen»
Partiet har lenge kjempet mot Høyre om eierskap til skolesaken, og Halvorsen legger ikke skjul på at skole blir en svært viktig sak for partiet også frem mot valget.

- Skolen er en kjempeviktig sak, ikke minst i et lokalvalg. Det er et av de viktigste områdene kommunepolitkere har. SV kommer til å være klarere i veivalg i skolepolitikken. Høyre er bare ned i den samme høyreposen etter nye forslag. De er litt sånn, hvis det er et nytt problem, innfør en ny test. Karakterer til 10-åringer. Det gir veldig lite informasjon og det finnes heller ikke faglig dekning for Høyres forslag om å innføre tallkarakterer for de yngste. Det er nok tester i skolen nå. SV vil bruke tiden mellom testene til å støtte opp om unges utvikling, sier partilederen.

På en benk på idylliske Løvøya like ved hennes faste sommersted i Horten møter Dagbladet SV-lederen. Og selv om hun forteller at hun er flink til å slappe av, er det liten tvil om at valgkampen er i gang.

Engstelig
Meningsmålingene har vist synkende tall for Halvorsen og SV i det siste, og partiet har opplevd å få kritikk fra tidligere medlemmer som har meldt seg ut i protest. Partilederen mener likevel det er Høyre som bør skjelve i buksene før valget i september.  

- Jeg ville vært mest engstelig hvis jeg var Høyre. Høyre har to ganger tidligere opplevd å hatt veldig gode målinger i juni, og forholdsvis beskjedne valgresultater i september. Og derfor ligger vi mye bedre an. For vi ligger litt lavt i juni, men vi har tenkt å komme sånn.

Hun skyter hånden opp i været og smiler.

 KOMME SOM EN KULE:  - Vi skal komme som en kule, og vi har gjort det før, sier Kristin Halvorsen. Hun tror SV vil være det partiet som overrasker ved kommunevalget. Foto Jacques Hvistendahl
KOMME SOM EN KULE: - Vi skal komme som en kule, og vi har gjort det før, sier Kristin Halvorsen. Hun tror SV vil være det partiet som overrasker ved kommunevalget. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer

- SV skal være det partiet som virkelig overrasker i valgkampen. Vi skal komme som en kule, og vi har gjort det før. Både i valgkampen i 1989 og i 2001. Så med omtrent ti års mellomrom er jo tiden inne. Vi er klare til å mobilisere, sier hun.

Ikke sutring
Halvorsen mener til tross for Høyres fremgang på meningsmålingene den siste tiden at det ikke er noen høyrebølge i emning.

- Nei, jeg merker ikke noen høyrebølge. Denne privatiseringen av sykehjem og konkurranseutsetting, jeg tror ikke det er noen god sak for Høyre. Mange ønsker bedre kvalitet men det er ikke noe rop om privatisering jeg treffer når jeg møter velgerne. Det er ikke så mye sutring på skatt heller, sier hun.

Klar
Den 12. september går kommunevalget av stabelen og partilederen forsikrer om at hun er klar.

- Vi har jobbet systematisk med våre prioriterte og viktigste saker de siste to årene. I SV er vi veldig godt fornøyd med at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet. Velgerne vet at dette var vår fortjeneste. I kommunevalgkampen er det mange lokale miljøsaker vi sloss for. Vi er fornøyde med den forbedrede uføretrygden og at det skal satses på ungdomsskolen, og med at kamply i Libya skal hjem 1. august, sier hun.         


 ENGSTELIG:  Kristin Halvorsen mener det er Høyre som bør skjelve i buksene før høstens valg. - Jeg ville vært mest engstelig hvis jeg var Høyre. De har to ganger tidligere opplevd å hatt veldig gode målinger i juni, og forholdsvis beskjedne valgresultater i september, sier hun. Foto Jacques Hvistendahl
ENGSTELIG: Kristin Halvorsen mener det er Høyre som bør skjelve i buksene før høstens valg. - Jeg ville vært mest engstelig hvis jeg var Høyre. De har to ganger tidligere opplevd å hatt veldig gode målinger i juni, og forholdsvis beskjedne valgresultater i september, sier hun. Foto Jacques Hvistendahl Vis mer