Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske elever får alt servert på sølvfat

Torjus Halden (18) og Kjetil Kirk (18) er enig med Kristin Halvorsen i at norske elever ikke jobber hardt nok.

- SØLVFAT: Videregående-elevene Torjus (18) og Kjetil (18) mener norske ungdommer har fått alt servert på sølvfat. De er enig med Kristin Halvorsen om at det må bli mer trøkk i skolen.Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- SØLVFAT: Videregående-elevene Torjus (18) og Kjetil (18) mener norske ungdommer har fått alt servert på sølvfat. De er enig med Kristin Halvorsen om at det må bli mer trøkk i skolen.Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er litt riktig, norske elever i dag har jo fått alt servert på sølvfat fra foreldrene, sier Kjetil.

I går gikk kunnskapsminister Kristin Halvorsen ut og uttalte at norske elever gir opp for lett når de møter krevende oppgaver i skolen. En av grunnene til dette mener hun er at voksne «oljedoper» ungdommene ved å gi inntrykk av at den norske oljerikdommen vil løse alle problemer.

Dagbladet møter Torjus (18) og Kjetil (18), som begge nettopp er ferdig med andreklasse på Berg videregående skole i Oslo. De er til dels enig med kunnskapsministeren.

  - Ikke seriøse Kjetil skal jobbe som fotballtrener før han tar ferie, og Torjus skal jobbe noen uker som instruktør på en friidrettsskole i sommer. De mener flere elever med fordel kunne jobbet litt mer med skolen.

- Jeg er enig med det Halvorsen sier om at det må bli mer trøkk. Mange tar ikke skolen seriøst nok og prioriterer litt andre ting. Det blir nok en del fest og fyll for eksempel, sier Kjetil.

- Chill på trygd Kristin Halvorsen sa i går at voksne er delvis skyld i problemet, og videregående-elevene forstår hva hun mener.

- Jeg har ikke hørt det direkte fra mor enda, men det ligger jo litt i kortene at vi har det så godt. Man kan jo leve ganske chill på trygd for eksempel, sier Torjus.

- Lystne på å lære Reaksjonene fra politisk hold har ikke latt vente på seg, og det er flere som ser rødt etter Kristin Halvorsens uttalelser i dagbladet i går. En av dem er byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H).

- Jeg er veldig uenig i Kristin Halvorsen sin karakteristikk av norske elever når hun sier at de gir opp lett. Jeg har et helt annet inntrykk, og mener elevene er lystne på å lære mer, sier han.

- Ødslet bort Ødegaard er sterkt kritisk til rollen kunnskapsministeren har hatt i regjering, og mener hun ikke har fått utrettet noe.

- Halvorsen har hatt et klart flertall på stortinget siden SV ble med i regjering, og har kunne gjøre alt hun ønsket. Den muligheten har hun imidlertid ødslet bort. Problemet er ikke at elevene har manglende kunnskap eller at de gir opp, men at vi har en kunnskapsminister fra SV som styrer, sier Ødegaard.

Fjas Høyre og SV kjemper om å være skolepartiet, og Halvorsen la i går ikke skjul på at skole blir en av de viktigste sakene frem mot valgkampen. I denne påstanden får hun medhold fra Ødegaard.

- Jeg kan love Kristin Halvorsen at skole blir den viktigste saken i valgkampen. Skolepolitikk viser tydelig skillene mellom partiene, og der SV og Kristin Halvorsen vil ha frukt og grønt og fjas i skolen, vil Høyre prioritere læring og kunnskap. Det er det valget står om, sier han.

Middels Unge Høyre-leder Henrik Asheim mener det er feigt av SV-lederen å skylde på oljepengene.

ANGRIPER SV: - Problemet er ikke at elevene har manglende kunnskap eller at de gir opp, men at vi har en kunnskapsminister fra SV som styrer, mener Byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H). 
Foto:Arne V. Hoem / Dagbladet
ANGRIPER SV: - Problemet er ikke at elevene har manglende kunnskap eller at de gir opp, men at vi har en kunnskapsminister fra SV som styrer, mener Byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H). Foto:Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen kan ikke gjemme seg bak oljepengene når de selv står for en politikk der man nettopp fremmer middels som mer enn «godt nok». At Norge er et rikt land betyr jo at vi tvert imot må heve ambisjonene. Det er det stikk motsatte av det Halvorsen gjør i regjering. Hvis SV ønsker seg mer innsats i skolen, så bør de pakke kofferten og overlate kunnskapsdepartementet til Høyre, avslutter Asheim.

- SE TIL HØYRE: - Hvis SV ønsker seg mer innsats i skolen, så bør de pakke kofferten og overlate kunnskapsdepartementet til Høyre, sier Henrik Asheim, leder for Unge Høyre. Foto: Hilde Mesics Kleven
- SE TIL HØYRE: - Hvis SV ønsker seg mer innsats i skolen, så bør de pakke kofferten og overlate kunnskapsdepartementet til Høyre, sier Henrik Asheim, leder for Unge Høyre. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer