Norske elever og lærere savnet

Tre norske elever og to norske lærere er savnet etter jordskjelvet som rammet India tidligere i dag. Nordmennene satt på et tog på vei inn i området som kort tid seinere ble utsatt for det kraftige jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem savnede nordmennene kommer fra Sund folkehøyskole i Nord-Trøndelag. Elevene kommer fra samme studiet som de norske elevene som var i Guatemala da landet ble rammet av et jordskjelv for et par uker siden.

Det var til sammen 14 norske elever og fire norske lærere i området. De hadde delt seg opp i tre grupper. Utenriksdepartementet har fått kontakt med to av gruppene. Den siste gruppa er fremdeles savnet, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik ved Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Men rektor ved Sund folkehøgskole modererer bildet noe. Han sier at det nå er tre elever og to lærere som ikke har meldt seg. UD fikk meldingen om at nordmenn var savnet i området rundt klokka 16 i ettermiddag.

Alle gruppene skulle etter planen møtes i byen Rajkot i morgen. Rektor Anders Stenvig sier til Dagbladet at de to gruppene han har hørt fra er de som har vært nærmest senteret for jordskjelvet.

- Lærerne er erfarne folk, sier Stenvik som foreløpig ikke er bekymret for de savnede.

Elevene er på en 8 ukers studietur til India, de kom til landet 4. januar.

Kraftig

Jordskjelvet målte 7,9 på Richters skala. Flere tusen mennesker fryktes drept.

De savnede nordmennene var på vei med tog inn i området der skjelvet rammet hardest.

- Ambassaden jobber med å etablere kontakt med dem. Men det er vanskelig fordi all form for kommunikasjon har brutt sammen. Vi antar at det er flere millioner mennesker i området som prøver å ta kontakt med sine nærmeste, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik ved Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Skulle møtes i morgen

De norske elevene delte seg i tre grupper og besøkte forskjellige steder i India under oppholdet. I morgen skulle de møtes i delstaten Gujarat. De 11 elevene som har kommet til rette, sto på en jernbanestasjon da jordskjelvet begynte. De har seinere vært i kontakt med skolen sin i Norge, og foreldrene.

Ingen i familiene til de tre savnede elevene og to savnede lærerne har hørt fram dem.

- Vi håper og tror de har vært på landsbygda. Byene ble hardest rammet, sier Norges ambassadør i New Dehli, Truls Hanevold, til Dagbladet.no.

Den norske ambassaden jobber sammen den den frivillige indiske organisasjonen som Sund folkehøyskole samarbeider med.

- I tillegg har vi tett kontakt med de andre nordiske ambassadene og flere sentral ambassader i EU-land for å spore opp de savnede, sier han.

Ifølge fungerende pressetalsmann Torgeir Larsen ved UD skal alle de nordiske ambassadørene samles i morgen, for å samarbeide om letingen etter de savnede.

Ambassaden veit at det oppholdt seg flere nordmenn i området under jordskjelvet.

- Vi har klarert de fleste. Men det bor én milliard mennesker i India, så det kan har vært nordmenn der vi ikke var klar over. Det er ingen plikt å melde fra til ambassaden at du er i området, og de færreste gjør det, sier Hanevold.

Reiser mye

Alle elevene ved folkehøgskolen driver utstrakt reisevirksomhet, men det er elevene ved u-landsstudiet som reiser til Mellom-Amerika og India. Nærmest helt uforklarlig har begge u-landsgruppene blitt rammet av kraftige jordskjelv på sine reiser. Det første rammet Guatemala under elevenes reise dit, og nå viser det seg at den andre gruppe har havnet i det kraftige skjelvet i India.

På Sund folkehøgskoles hjemmeside står det at begge gruppene reiser i åtte uker i perioden januar-februar. De understreker at de alle har et felles ansvar for hverandres sikkerhet under turen.

Sund folkehøgskole

(Dagbladet.no følger saken)

KRAFTIG: Skjelvet målte 7,9 på Richters skala og rystet deler av India og Pakistan.