Norske elever tilbake på OECD-snittet

Norske 10.-klassinger er blitt flinkere til å lese.

ANDREPLASS: Bare finske elever er flinkere til å lese enn norske. Her fra Solvang Ungdomskole i Asker tidligere i år. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ANDREPLASS: Bare finske elever er flinkere til å lese enn norske. Her fra Solvang Ungdomskole i Asker tidligere i år. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske 10.-klassinger er blitt flinkere til å lese og er nå litt bedre enn gjennomsnittet i OECD, mens de er omtrent på snittet i matte og naturfag.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) trekker fram at det er en pen fremgang fra 2006 til 2009.

- Resultatene viser at norsk skole er på riktig vei, og at trenden er snudd etter 2006. I dag kan hele Skole-Norge rette ryggen og glede seg over norske elevers prestasjoner. Samtidig gjennomfører vi tiltak for å sikre at utviklingen fortsetter i positiv retning, sier Halvorsen.

Ifølge PISA 2009 har norske elever hatt framgang på alle tre fagområder som er målt, sammenlignet med undersøkelsen i 2006.

Framgangen er størst i lesing, der norske elever nå leser bedre enn OECD-gjennomsnittet. I matematikk og naturfag er de norske resultatene omtrent som gjennomsnittet, men resultatene viser likevel en positiv utvikling, aller mest i naturfag.

Lesing er hovedtema i undersøkelsen. I Norden ligger Norge nå på andreplass, etter Finland. Det skyldes både at norske elever gjør det bedre, og at de danske står på stedet hvil, mens svenske elever gjør det dårligere enn sist.

(NTB)

PEN FREMGANG: Kunskapsminister Kristin Halvorsen er fornøyd med resultatene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PEN FREMGANG: Kunskapsminister Kristin Halvorsen er fornøyd med resultatene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer